Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 39 Cevapları Anka Yayınevi

8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 39 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 39 Cevapları Anka Yayınevi

Not Edelim

“Yarım hurma (sadaka) ile bile olsa cehennemden korunun. Eğer bunu da bulamazsanız güzel bir sözle (korunun).

”Zekât ve sadaka, kişinin malının çoğalmasını ve bereketlenmesini sağlar. Allah (c.c.) rızası için in- fakta bulunulan mal, eksilmez. Peygamberimiz (s.a.v.), “Sadaka/zekât malı eksiltmez.”1 buyurarak bu hususu belirtmiştir. Rabb’imiz (c.c.) de “Allah faizi tüketir (Faiz karışan malın bereketini giderir.), sadakaları ise bereketlendirir. Allah küfürde ve günahta ısrar eden hiç kimseyi sevmez.”  buyurarak zekât ve sadakanın malı bereketlendirip artıracağını ifade etmiştir. Ayrıca zekât, sadaka gibi yollarla infakta bulunanı Allah (c.c.) korur. Hz. Peygamber (s.a.v.), “Hastalarınızı, zekâtla/sadaka ile tedavi ediniz. Mallarınızı da zekât/sadaka vererek korumaya alınız…”  buyurmuştur. Atalarımız da “Az sadaka çok belayı def eder.” diyerek aynı konuya dikkat çekmişlerdir. Zekât, sadaka gibi yollarla infakta bulunmak; varlıklı insanları cimrilik, açgözlülük, bencillik ve kıskançlık gibi kötü duygulardan uzaklaştırır. Sahip olduklarını başkalarıyla paylaşan insan cömert, kana- atkâr ve alçak gönüllü olur.

İnsanlara yardımda bulunmanın, onlarla bir şeyleri paylaşmanın mutluluk ve huzurunu yaşar. Zekât veren kişi, Allah’ın (c.c.) emrini yerine getirdiği ve yoksullara yardım ettiği için iç huzuru duyar. Vicdanen rahatlar. Bütün bunlar da kişiyi mutlu eder. Toplumsal dayanışma ve barış açısından da yardımlaşma ve paylaşmanın önemi büyüktür. İnsanlar arasında paylaşmanın yaygın olduğu toplumlarda barış ve huzur vardır. Örneğin zengin olanların, sahip oldukları imkânları yoksullarla paylaştığı bir toplumda kin ve nefret duyguları ortadan kalkar. İnsanlar arasında sevgi, saygı ve anlayış egemen olur. Yüce dinimiz İslamiyet de insanlarla yardımlaşma ve dayanışma içinde olmamızı ister. Muhtaçları gözetmemizi, kimsesizlere sahip çıkmamızı emreder. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bu konuyla ilgili bir hadisinde, “Komşusu açken tok yatan kimse (gerçek anlamda) iman etmiş olmaz.”  buyurmuştur.


Etkinlik

Sınıfınızda beş kişilik bir grup oluşturunuz. Grubunuzda yer alan kişilerle, komşulara yardım etmemenin ve onların yaşadığı sıkıntılara duyarsız kalmanın neden olacağı toplumsal sorunları konu alan bir drama çalışması yapınız.

  • Cevap:

Komşular, sosyal yaşamda ailemizin ardından ikinci sırada yer alan yakınlarımızdır. “Komşu” denildiğinde öncelikli olarak yanı başımızdaki, her gün karşılaştığımız hane sahipleri anlaşılsa da Kur’an-ı Kerim’de yer alan “yakın komşu” ve “uzak komşu” ifadelerinden hareketle bu kavramı daha geniş kapsamlı düşünmek ve konuyla ilgili vazedilen emir ve yasakları bu minvalde değerlendirmek yerinde olacaktır. Bu doğrultuda “komşularımız”, yanı başımızdaki evde, sokakta, mahallede, şehirde ve hatta ülkede yaşayan insanları da içerecek şekilde geniş çerçevede tanımlanabilir.

Komşuyla ilişkiler, kişinin genel olarak sosyal çevresiyle kuracağı ilişkilerin çekirdeğini oluşturduğundan dinimizde komşuluk ilişkilerinin canlı tutulması üzerinde hassasiyetle durulmuştur. Allah’a ve ahiret gününe inanan bir kimsenin komşusuna eziyet edemeyeceği, mümin olmanın iyi komşu olmayı gerektirdiği belirtilmiştir. Dolayısıyla müminin “kâmil” sıfatını kazanabilmesinde komşuluk ilişkilerindeki tutumunun küçümsenemeyecek bir payı vardır. Bu nedenle komşuların birbirleri üzerindeki hakları ayrıntılı bir şekilde ele alınmış ve komşuya karşı sorumlulukları yerine getirmenin önemi ısrarla vurgulanmıştır.

➢ Komşuyla kuracağımız ilişki, sosyal hayatta kuracağımız diğer ilişkilerin bir provasıdır.
➢ “Komşu” kavramı geniş çaplı düşünülmeli ve dinimizin konuyla ilgili emir ve yasakları da bu şekilde anlaşılmalıdır.
➢ Komşuya karşı tutumumuz, imanımızın göstergelerinden biridir.
➢ Komşuyla iyi geçinmek yalnızca ona güzel muamelede bulunmak değil, gerektiğinde onun kusurlarını affetmektir.
➢ Komşuyla güzel ilişkiler içerisinde olmak bizi Rabbimizin rızasına, dünyevi ve uhrevi mükâfatlarına eriştirir.

8. Sınıf Anka Yayınevi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 39 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!