“8. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Cevapları Sayfa 49 Ada Matbaacılık” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Cevapları Ada Matbaacılık Sayfa 49
İslam, son ilahi dindir. İslam’dan sonra Yüce Allah yeni bir din göndermemiş ve kıyamete kadar da göndermeyecektir. Bu durum Kur’an’da “… Bugün sizin için dininizi kemale erdirdim. Size nimetimi tamamladım ve sizin için din olarak İslam’ı seçtim…”1 âyeti ile belirtilmiştir. Buna göre İslam’dan başka bir din aramak anlamsız ve geçersizdir. “Kim İslam’dan başka bir din arama çabası içine girerse, bilsin ki bu kendisinden asla kabul edilmeyecek ve o âhirette ziyan edenlerden olacaktır.”2
Sözlükte takva; bilinçli davranma, dikkatli olma, sakınma, korunma, korkma, endişelenme, kaygılanma anlamlarına gelir. Dini bir terim olarak takva; müminin, bütün tutum ve davranışlarında Allah’a (c.c.) kulluk bilinciyle hareket etmesidir. Yüce Allah’a duyduğu sevgi ve saygıyı güçlendirmeye gayret etmesi, bu sevgi ve saygıyı zedelemekten korkmasıdır.3 Takva sahibi olan kişiye muttaki denir.
Takva, Yüce Allah’ı sevmek, O’na saygı duymak, her türlü tutum ve davranışlarda, O’nun rızasına uygun yaşamaktır. Takva, bir müminin, Yüce Allah’a karşı sorumlu olduğu bilincini daima canlı tutmasıdır. İslam’ın en temel ve en önemli kavramlarındandır. Yüce Allah, iman eden ve iyi davranışlarda bulunanların yanında olduğu müjdesini “Şüphesiz Allah, kendisine karşı gelmekten sakınanlar ve iyilik yapanlarla beraberdir.”4 âyeti ile vermektedir.
Kur’an’da, “… Eğer mümin iseniz Allah’a karşı takva sahibi olunuz.”5 buyrularak takva ile iman arasındaki ilişkiye işaret edilmiştir. Takva sahibi olmak imanın gereğidir. Kur’an, Yüce Allah’a yürekten inanıp bu inancın gereklerini yerine getirenleri ve erdemli davranışlarda bulunanları cennetle müjdelemektedir: “Takva sahipleri ise cennetlerde nimetler içindedir.”6 Cennet, takva sahipleri için hazırlanmıştır. “… Allah onlara, devamlı kalacakları, içinden ırmaklar akan cennetleri mükâfat olarak verdi. İşte bu, iyilik yapanların mükâfatıdır.”7
Takva, iyilikler ve güzellikler konusunda yarışma, Yüce Allah’ın dostu olma şerefine ulaşma çabasıdır. Yüce Allah, iman edip muttaki olanları kendi dostu olarak nitelemiştir: “… Allah ise kendisine karşı gelmekten sakınanların dostudur.”8 Onlara hem bu dünyada hem de ahirette müjdeler olduğu “Bilesiniz ki, Allah’ın dostlarına hiçbir korku yoktur. Onlar üzülmeyeceklerdir de. Onlar iman etmiş ve Allah’a karşı gelmekten sakınmış olanlardır. Dünya hayatında da, ahirette de onlar için müjde vardır…”9 âyetleri ile ifade edilmiştir.
Takva, Yüce Allah’ı görüyormuşçasına yaşamaktır. Her şeyi gören, bilen ve duyan Yüce Allah’a inanmanın doğal bir sonucudur. Sürekli Yüce Allah’ın gözetim ve denetiminde olduğunu bilen bir müminin, bilerek günah işlemesi kolay değildir. Bu konuda Kur’an’da şöyle buyrulur: “Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakının ve herkes, yarın için önceden ne göndermiş olduğuna baksın. Allah’a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah, yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır.”10
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
8. Sınıf Ada Matbaacılık Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Sayfa 49 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap