Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

8. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Cevapları Ada Matbaacılık Sayfa 94

“8. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Cevapları Sayfa 94 Ada Matbaacılık” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Cevapları Ada Matbaacılık Sayfa 94

) Vakf-ı Mücevvez: Bu işaretin bulunduğu yerlerde durulabilir veya geçilebilir. Fakat geçilmesi daha uygundur.
ص ) ) Vakf-ı Murahhas: Bu işaretin bulunduğu yerlerde nefes yetmezse durulabilir. Normalde geçmek daha uygundur.
قف ) ) Gıf: Bu işaretin bulunduğu yerlerde, âyetin anlamına uygun olacağı için durmak daha uygundur.
ق ) ) Kaf: Bu işaretin bulunduğu yerlerde, durulabilir veya geçilebilir. Geçmek daha uygundur.
لا ) ) Vakf-ı Lâ: Bu işaretin bulunduğu yerlerde durulmaz. Eğer zorunlu olarak durulursa geriden alınarak okumaya devam edilir. Bu işaret âyet sonunda ise geriden almaya gerek yoktur.
ع ) ) Ayn: Bu işaret, bir konunun bittiğini ve diğerinin başladığını ifade eder.
ك ) ) Kef: Bu işaret, kendisinden önceki durak işareti ile aynı hükmü taşır.
( .. . .. . ) Vakf-ı Muâneka: Bu işaret, birbirine yakın yerlerde iki ayrı yere konulan üçer noktadan ibarettir. Birincisinde durulursa ikincisinde durulmaz. İkincisinde durulursa birincisinde durulmaz. Bu işaretler farklı âyetlerde olursa hüküm düşer.

İBTİDA

İbtida sözlükte, başlamak demektir. Tecvit ilminde ise Kur’an-ı Kerim’i ilk defa okumaya başlamaya veya vakf yaptıktan sonra okumaya devam etmek için tekrar başlamaya denir. İbtida, hareke ve manaya uygun yerden yapılır.1

Bir konuşmaya bile iyi bir başlangıç yapmak veya uygun olan yerlerde durmak konunun anlaşılması bakımından önemlidir. Kur’an-ı Kerim’i okurken de vakf ve ibtida yerlerini iyi bilmek gerekir. Çünkü vakf ve ibtida, doğrudan doğruya Kur’an-ı Kerim’in manası ile ilgili bir konudur. Kur’an okurken durulacak ve başlanacak yerlerin bilinmesi Kur’an-ı Kerim’in daha iyi anlaşılmasını sağlar. Yüce Allah “… Kur’an’ı tane tane oku.”2 buyurmaktadır. Kur’an’ın tane tane, yavaş yavaş ve manası üzerinde düşünerek okunması ilahi mesajın daha iyi anlaşılması bakımından önemlidir. Vakf ve ibtidaya riayet Hz. Peygamber’in (s.a.v.) sünnetiyle de sabittir. Ümmü Seleme, “Resûlullah Kur’an’ı âyet sonlarında dura dura okurdu.” demiştir. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.), Kur’an-ı Kerim’i düzgün okumayı ve âyetlerin anlamlarını kavrayabilmeyi önemserdi.

Kur’an-ı Kerim’i, âyetlerin mana ve lafız bütünlüğü bakımından, vakf ve ibtida kurallarına uygun okumak gerekir. Âyet sonlarına ve durak işaretlerine (secavend) dikkat ederek Kur’an okuyan bir kimse, genellikle doğru vakf ve ibtida yapmış olur. İbtidada dikkat edilecek en önemli konu, okumaya başlanacak yerin manasının gelen âyet ile bütünlük sağlamasıdır. 1

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf Ada Matbaacılık Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Sayfa 94 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!