Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayıncılık Sayfa 17

“9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 17 Erkad Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 17

Aklın görevi araştırma, düşünme ve gerçeği bulmadır. Araştırmayan, düşünmeyen akıl; görevini yerine getirmemiş demektir. Akıl çalışmayınca görevini yerine getiremez ve insanı taklide götürür. Taklit ise araştırma ve düşünmenin baş düşmanıdır. Yüce Allah, Kur’an’da taklidi kınarken araştırıcı aklı övmektedir. Araştırıcı akıl, insanı insan yapan, doğruyu yanlıştan ayıran, düşünen, sorgulayan akıldır. Araştırıcı akılla ilgili olarak Kur’an-ı Kerim’de “Peki onlar devenin nasıl yaratıldığına, göğün nasıl yükseltildiğine, dağların nasıl dikildiğine, yeryüzünün nasıl yayıldığına bakmazlar mı?”(22) 23 İslam dini taklitçiliğe karşı çıkmıştır. Çünkü taklitçilik, Yüce Allah’ın insana en büyük nimetlerinden olan aklı kullanmamak, başkalarına körü körüne uymaktır. Bu konuda Yüce Allah Kur’an’da şöyle buyurmaktadır: “Onlara ‘Allah’ın indirdiğine ve peygambere gelin’ dendiğinde, ‘Atalarımızı üzerinde bulduğumuz (yol) bize yeter’ derler. Ataları bir şey bilmeyen ve doğru yolda gitmeyen kimseler olsa da mı?”{23)

Rüya, ilham ve keşif; dinî bir delil değildir. Bunlara dayalı olarak bir hüküm verilemez. Bunları gören kimse, başkalarını o yolla elde ettiği bilgilere davet edemez. Fakat gördüğü şeyler İslam’ın ölçülerine aykırı değilse sadece kişinin kendişi buna göre hareket edebilir. Zaten bu durumda İslam’ın mübah kıldığı çerçevede hareket etmiş olurlar.

Bilgi; yolumuzu aydınlatan, hayatın ve ebedî yurdun hakikatini gösteren ve bize her alanda rehberlik eden çok değerli bir hazinedir. Bilgi temelli olmayan, kaynağını sağlam, doğru bilgiden almayan her şey bozulmaya, başarısız olmaya mahkûmdur. Bu yüzden İslam bilgi üzerinde hassasiyetle durmuş, bilginin değerine, yol göstericiliğine ve ilim sahiplerinin üstünlüğüne dikkat çekmiştir. Bilgi aynı zamanda bir güçtür. Kullanılış amacına göre iyiye de kötüye de zemin hazırlayabilir. Bu yüzden tarih boyunca bilgi ahlakına dikkat çekilmiş, bilgiyi amacı dışında kullanmanın yanlışlığından söz edilmiştir.

Bilginin endüstriye dönüştüğü, ticari bir araç, bir tehlike olarak da kullanıldığı çağda yaşıyoruz. Bilgiyi güce dönüştürenler, onu kendi emelleri uğruna kullananlar ne yazık ki dünyayı yaşanamaz bir hâle getirdiler (Görsel 1.6). Yirminci yüzyılın ikinci büyük savaşında tüm dünya ahlaktan, merhametten yoksun bir bilginin insanlık için nasıl felaketlere sebebiyet verdiğini gördü. İnsanoğlu, bilgisiyle

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Erkad Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 17 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!