Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayıncılık Sayfa 28

“9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 28 Erkad Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 28

A. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. İslam’da bilgi kaynakları nelerdir? Kısaca anlatınız.

  • Cevap: İslam düşüncesinde selim akıl, doğru haber ve salim duyular herkes için geçerli olan nesnel bilgi kaynaklarıdır. İnsan bilgiye bu üç kaynağın birlikte işleyişiyle varır. Bunun yanında herkes için bağlayıcılığı olmayan sezgi, rüya, keşif ve ilham gibi öznel bilgi kaynakları da vardır.

2. Bilgi edinmede duyu organlarının önemi nedir? Belirtiniz.

  • Cevap: İnsanoğlu çevresinde algıladığı her nesne’yi tanımlayabilmek ve onunla ilişkiye geçebilmek için aklından ve duyu organlarından yararlanır; Duyu organları aracılığıyla algılanan bilgiler beyinde muhakeme edildikten sonra “anlam” halini alırlar. Böylece insan akletme faaliyetini gerçekleştirmiş olur.

3. Aklın bilgi edinme ve bilgiyi kullanmadaki rolü nedir? Anlatınız.

  • Cevap: Akli bilgi, insanın düşünme, akıl yürütme ve çıkarımda bulunmak suretiyle kendi aklıyla ürettiği bilgidir. Akli bilgi, bilginin kesinlik ifade edip etmemesine göre burhani bilgi ve hatabi bilgi olmak üzere ikiye ayrılır. Nakli bilgi, başka bir kaynaktan alınan haberler vasıtasıyla elde edilen bilgidir.

4. Vahiy nedir? Tanımlayınız. Doğru bilgiye ulaşmada vahyin önemini belirtiniz.

  • Cevap: Vahiy ya da tanrısal esin, İslamî terminolojide buyruk veya düşüncelerin Allah tarafından peygamberlere bildirilmesine veya bu bildirinin kendisine denir. İslamî inanışta vahiy peygamberlere gelir ve sadece Cebrail aracılığıyla iner. Vahiy ile gelen her türlü söz Allah’ın sözüdür

5. Gerçeğe ve doğruya ulaşmada bilginin önemi nedir? Bilgi, yanlış yerde kullanıldığında hangi olumsuz sonuçların doğmasına neden olabilir?

  • Cevap: Doğru bilgi doğru sonuç verir doğru bilgi akla uygun şeyler yapar insanı yanıltmaz cahillikten kurtarır yanlış sapmalardan sizi alı koyar hayatta doğru bilgi öğrenince daha sıkı kavrar ve güveniriz adımlar daha sağlam atarız.

B. Aşağıdaki cümlelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız.

  • Cevap:

1. (D) İnsan ancak vahiy sayesinde ahireti, cenneti, cehennemi, melekleri bilebilir. Çünkü bunlar gaybla ilgili konular olduğundan akılla ya da duyularla bilinemez.
2. (D) Kur’an-ı Kerim, günümüze kadar tevatür yoluyla gelmiştir.
3. (Y) Duyu organlarıyla elde ettiğimiz bilgiler sınırsızdır.
4. (D) İslam âlimleri aklı, insanın dinin emir ve yasaklarıyla sorumlu tutulmasının temel şartı olarak kabul etmişlerdir. Akıldan yoksun olanlara hiçbir sorumluluğun yükle- nemeyeceği görüşünde birleşmişlerdir.
5. (Y) Rüya, ilham ve keşif dinî bir delildir. Bunlara dayalı olarak bir hüküm verilebilir.

C. Aşağıdaki cümleleri verilen ifadelerden uygun olanıyla tamamlayınız.

(Yüce Allah’tan), (vahiy), (mütevatir), (akıl), (Allah’a karşı), (İslam)

  • Cevap:

1. Vahiy işaret etmek, gizli ve süratli bir şekilde bir şeyi bildirmek demektir.
2. Çok sayıda güvenilir kişinin yani yalan söylemek üzere bir araya gelmeleri mümkün olmayan bir topluluğun vermiş olduğu habere mütevatir haber denir.
3. Dinimize göre Allah’a karşı sorumluluk ilk dikkat edilmesi gereken sorumluluktur.
4. Akıl insanda bulunan manevi bir kuvvettir. İnsan bu kuvvet sayesinde çevresindeki varlıkları ve onların anlamını kavrar.
5. Bilgili insan çok bilen değil Yüce Allah’tan en çok sakınan insandır.

Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.

1. İslam dinine göre bilginin temel kaynakları arasında,
I. Selim akıl,
II. Salim duyular,
III. Vahiy
unsurlarından hangileri vardır?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız
D) I ve II
E) I, II ve III

  • Cevap: E

9. Sınıf Erkad Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 28 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!