Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayıncılık Sayfa 89

“9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 89 Erkad Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 89

Kuşkusuz ibadet ve ana babaya saygı her şeyden önce bir gönül işidir. İbadet ve itaat insanın içindeki inanç, istek, sevgi ve bağlılıktan kaynaklanırsa bir değer taşır. İnsan; ruhunda güzel duygular, niyetler geliştirmeli, iç dünyasını düzeltmelidir. O zaman Allah (c.c.), iç dünyasındaki yanlışları bu şekilde silip atanlara af ve mağfiretiyle muamele edecektir.

Ayetlerde geçen üçüncü ödev akrabaya ve muhtaçlara iyilik etmek, hayır yapmaktır. Bu hususta önceliği olanlar akrabalar olduğu için 26. ayette öncelik onlara verilmiştir. Bu ayetteki “…hakkını ver.” ifadesi hem nafaka borcunu ve zekât ibadetini hem de bunun ötesinde nafile olan hayırları kapsamaktadır. Burada yoksulların da zikredilmesi, yardımın özellikle mali olanının söz konusu edildiğini gösterir.

“Savurganlar şeytanların dostlarıdır.” ifadesi, “Kötü iş yapmak bakımından onlarla şeytanlar arasında bir benzerlik gerçekleşir.” şeklinde açıklanmıştır. Ünlü tefsirci Râzî’ye göre ayet metninde şeytanın niteliği olarak geçen “kefûr”dan maksat, şeytanın varlığını isyana adaması, yeryüzünde bozgunculuk yapıp insanları yoldan saptırmasıdır. Bunun gibi Allah’ın (c.c.) kendisine mal ve mevki nasip ettiği kimse, bunu Allah (c.c.) rızasına aykırı yollarda kullanırsa o da şeytanın niteliği olan “kefûr (inkârcı)” sıfatıyla nitelendirilir.

Hz. Peygamber (s.a.v.), yoksul Müslümanların geçimiyle bizzat ilgilenir, imkânları nispetinde onların bakımını sağlar, kendisinde yoksa diğer Müslümanları buna teşvik ederdi. Ayette Hz. Peygamber’in (s.a.v.), bizzat kendisi de maddi sıkıntı içinde bulunduğu ve bu hususta Allah’ın (c.c.) rahmetini, lütuf ve ihsanını beklediği için ihtiyaç içinde olduğunu açıklayanlara yardım edemeyecekse nasıl davranması gerektiği bildirilmektedir. Buna göre insan, yardım isteyen birine olumlu cevap verme imkânına sahip değilse ümit verici, yatıştırıcı, güzel sözler söylemeli; onu kırmamaya, onun gönlünü incitmemeye çalışmalı, mazeretini tatlı dille ifade etmelidir. Ayetlerde geçen dördüncü ve son ödev ise hem cimrilikten hem israftan sakınmaktır. Cimrilik de savurganlık da aşırılıktır, bu sebeple haramdır. İkisinin ortası cömertliktir. Ahlak kitaplarında savurganlık ifrat, cimrilik tefrit olarak nitelenir. İfrat, aklın ve dinin uygun gördüğü ölçünün ilerisinde veya uygun bulmadığı yollarda harcamayı; tefrit de gerekli yerlere gerektiği ölçüde harcamaktan kaçınmayı ifade eder. İsraf da cimrilik de erdemsizlikler arasında sayılır. İkisinin ortası ise cömertliktir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Erkad Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 89 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!