Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 118

“9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 118 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 118

Dünyanın gözünün üstünde olduğu Anadolu’ya saldırılar tarih boyunca devam etmiştir. Bu saldırıların en önemlilerinden Haçlı Seferleri zamanında Anadolu ve burada yaşayan Müslümanlar tampon görevi görerek saldırılara set çekmişler ve İslam dünyasını ellerinden geldiğince korumuşlardır. İslam dünyasının mihmandarlığını üstlenen Türkler yüzyıllar boyunca bu mücadeleye devam etmiş ve nerede yardıma ihtiyaç varsa orada olmaya özen göstermişlerdir.

Anadolu, Osmanlı Dönemi’nde tarihinin en iyi zamanlarından birini yaşamış, burada üretilen kültür Doğu ve Batı’da taklit edilmiştir. Mozart’ın bestelediği ve dünyanın en tanınan melodisi kabul edilen Türk Marşı da modern sanatın kurucularından Henri Matisse’nin atölyesinde sarık ve cübbeyle çalışması da buna örnektir.

Osmanlı Dönemi’nde yaşanan güzelliklerin karşılık bulduğu yerlerden biri de Balkanlardır. Çoğunlukla Müslümanların örnek yaşantıları sayesinde fethedilen Balkanlar, İslam medeniyetinin Avrupa’daki yansımasıdır. Önce gönüllerin fethedildiği bu coğrafya Anadolu’yla Avrupa arasındaki köprü gibidir. İslam öncesinde burada yaşayanların haklarının verildiği ve zorlama olmadan herkesin dininde serbest kaldığı bu coğrafyada Müslümanlar; Arnavutluk’ta Ergiri ve Berat şehirleri, Bosna’da Mostar Köprüsü ve Gazi Hüsrev Camisi, Filibe’de Murat , Hüdavendigar Camisi, Kalkandelen’de , Alaca Cami, Yunanistan’da Kavalalı Mehmet Ali Paşa Medresesi gibi çok özel eserlere ve şehirlere imza atmışlardır.

Türkmen boylarının yerleştirilmesiyle beslenen bu coğrafyada Müslümanların kurdukları barış ortamı, AvrupalI devletlerin 19. yüzyılda başlayan müdahaleleriyle bozulmuş ve Osmanlının çekilmek zorunda kaldığı günlerden bugüne Balkanlarda karışıklık hiç durmamıştır. 90iı yıllarda Sırpların katliamlarıyla yüz binden fazla Müslüman öldürülmüş ve milyonlarca insan yer değiştirmek zorunda

Araştıralım

Saraybosna’da her yıl haziran ayında adına şenliklerin yapıldığı Ayvaz Dede kimdir? Araştırarak aldığınız notları sınıfta arkadaşlarınıza okuyunuz.

  • Cevap: Ayvaz Dede, Bosna-Hersek’in başkenti Saraybosna’da her yıl haziran ayında düzenlenen “Ayvaz Dede Şenlikleri”ne ismini veren bir figürdür. Ayvaz Dede, Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaşamış olan bir derviştir ve Bosna-Hersek’in İslam kültüründe önemli bir yere sahiptir. Saraybosna’daki Ayvaz Dede Türbesi, onun anısını yaşatmaktadır ve burası ziyaretçilerin manevi bir merkez olarak kabul edildiği bir yerdir. Ayvaz Dede Şenlikleri, geleneksel Bosna-Hersek kültürünü yansıtan etkinlikler, müzik, dans ve sergiler gibi çeşitli etkinliklerle kutlanır ve hem yerli hem de uluslararası katılımcıları bir araya getirir.

9. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 118 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!