Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 22

“9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 22 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 22

Doğru Bilgiye Ulaşmak

Doğru kararlar alıp doğru eylemlerde bulunmak için gerçekliğinden kuşku duyulmayan ve kesinliğine güvenilen bilgilere ulaşmak büyük önem taşır. Yüce Allah bir ayette “Hakkında kesin bilgi sahibi olmadığın şeyin peşine düşme. Çünkü kulak, göz ve kalp, bunların hepsi ondan sorumludur.”28 buyurarak bu konudaki sorumluluğa işaret eder. İnsan kendisine gelen bilgilerin doğruluğunu tespit etmek ve buna uygun biçimde davranmak için çaba göstermelidir.

İslam düşüncesinde doğru bilginin kesinlik ile irtibatı “yakın” kavramıyla ifade edilir. İslam âlimlerinin kesin bilgi olarak tanımladığı yakîn; şüphe, zan, cehalet ve taklit kavramlarının zıddıdır. Şüpheden uzak olmak ve tartışmaya yer bırakmamak kesin bilginin olmazsa olmaz özellikleridir. Bir kimse kesin bilgiye ulaştığında onu doğrulamalı ve buna göre hareket etmelidir.

Bilginin doğruluğu için en önemli ölçütlerden biri de onu bize ulaştıran kimselerin nitelikleridir. “Ey iman edenler! Size bir fasık bir haber getirirse bilmeyerek bir topluluğa zarar verip yaptığınıza pişman olmamak için o haberin doğruluğunu araştırın.”29 30 ayetinde bir haber ile karşılaşıldığında dikkat edilmesi gereken hususlar bildirilir.

Verilen bir haberde, o haberi verenin ahlaki durumu da önemlidir. Haberi getiren şahıs, olayı bizzat gören, duyan, sözüne güvenilir dürüst bir kişi ise getirdiği habere inanılır. Yoksa haberin doğruluğu iyice araştırılmalıdır. Çünkü yanlış bilgi hem kişiye hem de topluma zarar verir.

Kur’an-ı Kerim’de zandan, yani doğru bilgi seviyesine ulaşmamış haberlerden uzak durulması şu ayette dile getirilir: “Ey iman edenler! Zannın birçoğundan sakının. Çünkü zannın bir kısmı günahtır…”10

Zan, ihtimal üzerine yargıda bulunmaktır. Zanna dayalı kararların veya yargıların doğruluğu kesin değildir. Hâlbuki bilgide asıl olan kesinliktir. Zan, iftira vb. yanlış durumlar ortaya çıkmasına sebep olabilir. Bu sebeple kişi zandan kaçınmalıdır.

Yorumlayalım

Fasık: Dinî görevlerini terk eden ve günaha bulaşmış kimselere fasık denir. Buna göre bir fasığın getirdiği haberin bireye ve topluma ne gibi zararları olabilir? Yorumlayınız.

  • Cevap: Fasık bir kişinin getirdiği haberler güvensizlik yaratabilir ve insanları yanıltabilir. Bu haberler toplumsal ahlakı etkileyebilir, kişinin itibarını kaybetmesine neden olabilir ve dini değerlerin zedelenmesine yol açabilir. Bu nedenle, güvenilir kaynaklardan gelen bilgilere daha fazla güvenmek önemlidir.

9. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 22 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!