Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 28

“9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 28 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 28

etmekten uzak durmalıdır. “Her duyduğunu söylemesi kişiye günah olarak yeter!”44 * 46 47 ve “Ya hayır konuş ya da sus./HM hadislerinde nelere dikkat etmemiz gerektiğine dair ipuçları verilmektedir.

Bir kimsenin işitmemiş olduğu bir sözü işitmiş ya da görmediği bir hadiseyi görmüş gibi iddia etmesi, hem bu dünyada hem de ahirette o kimse için sorumluluk doğurur. Dolayısıyla baktığımız ve dinlediğimiz şeylere ayetin de işaret ettiği üzere ihtimam göstermek gerekir. İnsanın kalbini güzel şeylerle meşgul etmesi de ayrı bir öneme sahiptir. Çünkü kulak ve göz gibi kalp de sorumludur.

Allah (c.c.) insanı en güzel surette yaratmıştır. Birçok ayette de insana verilen maddi ve manevi nimetlere değinilmiştir.16 Mülk suresi 23. ayette ise insanın dikkati, verilen nimetlerden özellikle kulak, göz ve kalbe çekilir. İnsanın, bu özelliklerinden dolayı şükretmesi gerektiği ayetin sonunda dile getirilir.

Şükür; Allah’ın lütfettiği sayısız nimete karşı kalp, beden ve dil ile övgüde ve teşekkürde bulunma, bu nimetleri saygı ile dile getirip anmadır. Verilen her bir nimet imtihan vesilesidir. Nimeti vereni hatırlamak ve ona teşekkür etmek, hem nimeti artırır hem de bereketlendirir.4′

Peygamberlerin en önemli özellikleri arasında verdiği nimetler için sürekli Allah’a şükretmeleri de sayılır.48

Bir insan gerçek manada şükrün hakikatini anlamak isterse öncelikle var olan her şeyin bir nimet olduğunu düşünmeli ve bu nimetlerin Allah’tan geldiğini bilmelidir.

Hz. Peygamber’in hayatında şükrün en güzel şekilde somutlaştığını gösteren pek çok örnek bulmak mümkündür. İnsan sadece Rabb’ine şükretmekle kalmayıp iyiliğini gördüğü insanlara da teşekkür etmesini bilmelidir. Nitekim bir hadiste Hz. Peygamber şöyle buyurmaktadır: “İnsanlara teşekkür etmeyen, Allah’a da şükretmez. ‘*9

İslam âlimleri her nimetin şükrünün kendi cinsinden olması gerektiğini dile getirmişlerdir. Bir anlamda verilen her bir nimet fıtrata uygun kullanılmalıdır. Mesela ayette geçen görme nimetinin şükrü, onu haramdan sakındırmak, hak ve hakikat yolunda kullanmaktır. Servet sahibi bir kimsenin malının şükrü, ihtiyaç sahiplerine zekât ve sadaka vermesidir. İlim sahibi bir kimsenin şükrü onu öğretmesidir. Nimet olarak verilen her şeyin şükrü bu şekilde düşünebilir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 28 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!