Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 44

“9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 44 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 44

İman etmek sadece Allah’ın (c.c.) varlığına ve birliğine inanmak değildir. Allah’ın sıfatlarını; her şeyi gören, bilen, yaratan, yöneten, hüküm koyan, tüm canlılara rızık veren vb. olduğunu anlamak doğru bir iman için gereklidir. Müslüman olduğunu söyleyen bir kimse: “Ben Allah’ın varlığına inanıyorum ancak zekât vermek gereksizdir.” diyemez. İman, İslam’ın getirdiği her şeyi toptan kabul etmekle mümkündür.

7. Fıtrata uygundur: Fıtrat, insanın doğuştan hakikate yatkın olmasıdır. İslam inanç esasları insan fıtratının aşina olduğu bir akidedir. Özellikle bu akidenin temelini teşkil eden tevhid inancının insan fıtratında olduğu Kur’an-ı Kerim’de şu şekilde açıklanır: “O hâlde sen hanif olarak bütün varlığınla dine, Allah insanları hangi fıtrat üzere yaratmışsa ona yönel!..”16 İslam inanç esasları fıtrata uygun olduğu gibi aklıselime de uygundur. İnsanın ilahi mesaja muhatap olması ve sorumlu kılınması yine akletme özelliği sayesindedir.

8. Korku ve ümit esasına dayanır: İslam, ebedî kurtuluş için korku ve ümit arasında bir denge kurarak yaşamayı tavsiye eder. Yüce Allah şöyle buyurur: “…Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyiniz. Şüphesiz ki Allah bütün günahları affeder. Çünkü o çok bağışlayıcı ve pek merhametlidir.”17 Bir başka ayette de “Onlar korkarak ve ümit ederek Rabb’lerine dua ederler…”18 buyrularak korku ve ümit hâli içinde bulunmak vurgulanır. Hz. Peygamber de bir hadiste şöyle buyurur: “Müminler Atlah’ın azap ve azabının miktarını bilselerdi hiçbiri cenneti ümit etmezdi. Kâfirler de Allah’ın rahmetinin ne kadar çok olduğunu bilselerdi hiçbiri O’nun rahmetinden ümit kesmezdi.”’9 İnsan kaybetme endişesi (havf) ile hayatının sonuna kadar imanını muhafaza etmeye gayret göstermelidir. Aynı zamanda ne kadar çok hata işlemiş olursa olsun samimi bir şekilde tövbe etmesi durumunda bağışlanacağı ümidini (recâ) de yitirmemelidir.

9. İfrat ve tefritten uzak bir inanç sistemidir:
İslam dini her şeyde itidali esas alır. Aşırı abartmayı (ifrat) ve ciddiye almayacak şekilde davranmayı (tefrit) kabul etmez. “De ki, Ey ehlikitap! Hakkın sınırlarını aşarak dininizde aşırılığa gitmeyin. Daha önce kendileri saptığı gibi birçoklarını da saptıran ve yolun doğrusundan uzaklaşan bir topluluğun keyfî istek ve arzularına uymayın.”20 ayetinde aşırılıktan uzak durmak emredilir. Yüce Allah insanların sıratımüstakim üzere olmalarını ister: “Şüphesiz Allah, benim de Rabb’im, sizin de Rabb’inizdir. Öyleyse O’na ibadet edin. İşte bu, doğru yoldur.”71 Fatiha suresinde Allah’tan (c.c.) ilk istenmesi gereken şeyin sıratımüstakim (dosdoğru yol) üzere bir hayat olduğu öğretilir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 44 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!