Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 87

“9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 87 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 87

Toplum için önemli olan mimari, sanatsal, tarihî, edebî ve kültürel unsurlarda da dinin etkisi görülür. Camiler, külliyeler, hat, tezhip, minyatür gibi sanatlar, fetihler, naatlar, musiki eserleri ile bazı örf ve âdetlerde bu konuya uygun güzel örnekler görmek mümkündür.

Dinî değerler kişiye aile ve eğitim yoluyla aktarılır. Camiler sadece ibadet mekânları değil, aynı zamanda değerlerin aktarıldığı eğitim alanlarıdır. Ramazan ayı, bayramlar, dinen önemli gün ve gecelerde oluşan manevi ortam, çocuklara değerlerin aktarılmasında önemli vesilelerdir.

Değerlerin Oluşumunda Örf ve Âdetlerin Etkisi

Örf ve âdetler toplumun kültürel ögelerindendir. Kişi ve toplum, değerlerini oluştururken bu öğelerden etkilenir. Örf, yasalarla belirlenmeyen, halkın kendiliğinden uyduğu geleneklerdir. Âdet ise topluluk içinde eskiden beri uyulan kurallar, göreneklerdir. Toplumun din, dil, edebiyat, sanat ve felsefe anlayışlarıyla şekillenen kültür; örf ve âdetleri de içinde barındırır. Toplumun bireyleri tarafından benimsenen bu örf ve âdetler zamanla alışkanlık hâlini alır ve yazısız kurallar olarak sonraki nesillere aktarılır.

Örf ve âdetlerin oluşumunda etkili olan pek çok unsur vardır. Tarihsel süreçte yaşanılan tecrübeler ve inançlar bu unsurların en önemlileridir. İslam’ın kültürümüz üzerindeki etkisi her alanda görülür. Evlilik, nişan, ad koyma, sünnet, mevlit ve cenaze merasimleri ile bayram, taziye ve hasta ziyaretleri gibi uygulamalar İslam’ın etkisinin en güzel görüldüğü kültürel ögelerimizdir. Misafirperverlik, akraba ziyaretleri, vatan sevgisi vb. kültürümüzde var olan ve İslam’la daha çok perçinlenmiş değerlerimizden bazılarıdır.

Bununla birlikte toplumumuzda kaynağını dinden almayan örf ve âdetler de vardır. Bunlar toplumsal değerler olarak sonraki nesillere aktarılır. Bazı âdetler zararsız ve güzel uygulamalardır. İslam bu tür uygulamaları serbest bırakmış ve yapılmasında sakınca görmemiştir.

Ancak âdet olarak uygulanagelen bazı davranışlar kişiye, inanca ve toplumsal birlikteliğe zarar verdiği için dinî olarak uygun bulunmamış ve bunlardan uzak durulması istenmiştir.

Kan davası, başlık parası, türbelere veya ağaçlara çaput bağlamak gibi âdetler İslam’ın yasakladığı uygulamalardır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 87 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!