Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 96

“9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 96 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 96

Şecaat

Yiğitlik, kahramanlık, cesaret anlamlarına gelen şecaat; insanda bulunması gereken, öfke (gazap) duygusunun akla itaat etmek suretiyle kazandığı itidalli hâl, bazen saldırganlıkla korkaklığın orta noktası bazen de korkaklığın karşıtı olan güzel huy, ahlaki özelliktir. Şecaatli olmak; hakkını aramak, haksızlığa boyun eğmemek ve düşmana karşı cesaretli davranmaktır.

Dikkat Edelim

Başkalarının haklarını korumak üzere cesur davranan kişilerin bu davranışının gerçek bir kahramanlık olması, yalnızca Allah rızası için yapılmasıyla mümkündür. Gösterilen cesaretin erdem sayılabilmesi için benlik, kibir, hâkimiyet kurma düşüncesi, riya, çıkar isteği gibi durumların olmaması gerekir. Dini ve insanı korumak gibi üstün amaçlarla hareket edildiği takdirde gösterilen cesaret, gerçek bir şecaat örneği olacaktır. (bk. Mustafa Çağrıcı, “Şecaat”, TDV İslam Ansiklopedisi, C 38, s. 402-403.)

İslam, insanların hak bildikleri yolda Allah’a dayanıp güvenerek cesaretle hareket etmelerini ister. Maddi ve manevi düşmanlara karşı can, mal, namus, aile, din ve vatan gibi kutsalları korumak cesaret gerektirir. İnsanı insan yapan, toplum için de oldukça kıymetli olan bu değerlerin hiçbir güç tarafından çiğnenmesine müsaade edilmemelidir. Yüce Allah “Onlar öyle kimselerdir ki halk kendilerine, ‘İnsanlar size karşı ordu toplamışlar, onlardan korkun.1 dediklerinde bu söz onların imanını artırdı ve ‘Allah bize yeter, O ne güzel vekildir!’ dediler.”20 ayetinde, düşmanların psikolojik savaş yöntemiyle korku salmak istediklerini, buna karşılık Müslümanların Yüce Allah’a dayanarak gösterdikleri cesareti, tevekkülü ve kararlılığı bildirir. Görüldüğü gibi düşmanla mücadele sadece fiziksel olarak değil, psikolojik olarak da yapılmaktadır. Manevi değerleri yıkmak, toplumsal birliğe ve beraberliğe zarar verecek fitne ve fesat tohumları ekmek düşmanın savaş hilelerindendir. Her türlü saldırıya karşı uyanık olmak, inanç, bilgi ve cesaretle bu saldırıları bertaraf etmek herkesin vatandaşlık görevidir.

Adaleti sağlamak için cesaret gerekir. Hak sahibine hakkını vermek, suçlunun suçlu olduğunu söyleyebilmek, yanlışın normalleştiği ortamlarda doğruyu dile getirebilmek için cesaret şarttır. Toplumda yozlaşmış bazı unsurlara karşı durabilmek cesaretle mümkündür. Gücünü imandan alan cesarete, kişinin her zaman ihtiyacı vardır. Bu konuda dikkat edilmesi gereken önemli nokta cesaretin kibir, çıkar, bencillik üzerine kurulmamasıdır.

Hz. Muhammed (s.a.v.) adaletsizliğin, kötülüğün normalleştirildiği cahiliye toplumunda imanından aldığı cesaret ve kararlılıkla insanlara en güzel örnektir. Toplumda yerleşmiş, insanın onuruna ve düzene zarar veren her türlü yanlışın karşısında durmuştur. Tüm hayatı boyunca ümmetine liderlik ederek

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 96 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!