“Aşağıda verilen açık uçlu soruları cevaplayınız.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Aşağıda verilen açık uçlu soruları cevaplayınız.
Aşağıda verilen açık uçlu soruları cevaplayınız.
- Cevap:
1) Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Allah’ın (c.c.) emir ve yasaklarını insanlara anlatırken nasıl bir yol takip etmiştir? Aşağıdaki boşluğa yazınız.
- Cevap: Hz. Muhammed (s.a.v.) tebliğde bulunurken çok sabırlı davranmış insanların şahsına karşı yaptıkları hakaretlere kabalıklara ve taşkınlıklara her zaman göğüs germiştir. Kimseye beddua etmemiş, güler yüzlü, bağışlayıcı olmuştur. Onun bu davranışları tebliğde etkili olmuştur. Kur’an-ı Kerim’de buna işaret edilerek “…şayet sen kaba, katı yürekli olsaydın, hiç şüphesiz etrafından dağılıp giderlerdi. Şu halde onları affet; bağışlanmaları için dua et…”(al-i İmran suresi, 159. ayet) denmiştir. Hz. Muhammed (s.a.v.) insanların İslam’a girerek kurtuluşa ermelerini çok istemiştir. Bunun için de hayatı boyunca ulaştığı insanlara onları kırmadan incitmeden, İslam’ı tebliğ etmiş, bunda da başarılı olmuştur. O gönülleri fethederek insanların Allah’ın dinine girmelerini sağlamıştır. Bunu yaparken doğruluk, dürüstlük, adaletli olma, yumuşak huyluluk, bağışlayıcılık ve cömertlik gibi vasıfları ona yardımcı olmuştur.
2) Peygamber Efendimizin (s.a.v.) bize örnek oluşu ile ilgili bir olay anlatınız.
- Cevap: Peygamber efendimiz Hz Fatıma hariç bütün çocuklarının ölümünü görmüş buna rağmen sabretmiştir. Ayrıca yetim doğmuş, öksüz büyümüştür. Peygamberimiz namaz kılarken müşrikler peygamberimizin üzerine deve işkembesi koymuştur. Buna rağmen İslam’a davetten çekinmemiştir. Savaşta amcasını öldürmesine rağmen, amcasını öldüren vahşiye bir şey yapmamış, sabretmiştir.
3) Peygambere itaat ile Allah’a (c.c.) itaat arasında nasıl bir ilişki vardır? Kısaca açıklayınız.
- Cevap: Allah, peygamberine itaat edilmesini emretmektedir. Zira peygamberler yalnızca Allah’ın emirlerini ilan ederler. Peygamberimiz (asm) nefsinden, hevasından konuşmaz, onun konuşması yalnızca vahiy iledir. Bu sebeple ona itaat emredilmiştir. İtaat etmek, ibadet etmek manasına gelmez. Bir çocuğun anne-babasına itaat etmesi, bir memurun âmirine itaat etmesi, askeriyede bir astın üstüne itaat etmesi gerekli olan bir husustur ve bunda bir sakınca da yoktur. Nitekim Kur’an’da ulü’l-emre itaat emredilmiştir.
4) Peygamber Efendimizin (s.a.v.) dinle ilgili açıklamalarının Müslümanlar için bağlayıcı olmasının sebebi nedir? Kısaca yazınız.
- Cevap: Peygamberler akıl ve duyu organlarıyla ulaşılamayacak Allah, ruh, yaratılış, ölümden sonraki ebedi hayat gibi alanlarda insanoğluna vahye dayalı olarak bilgi vermiş ve onları aydınlatmışlardır. (Bakara 2/151)Peygamberler insanlara Allah katından bilgi getirmek yanında onlara örnek olma ve eğitme görevi ile de yükümlü olduklarından insanlar arasından seçilmişler ve insanüstü fevkaladelikler de taşımamışlardır. (İsra 17/95) Peygamberlerde ümmete örneklik esas olmakla birlikte Allah’ın sadece onlara mahsus kıldığı bazı özellikleri (ki bunlar bizzat Allah ya da Rasûlü (sav) tarafından belirtilmiştir) ve tamamen beşeri-kişisel davranışları örneklik dışında kalmaktadır. Bunlar bağlayıcı değildir.
“8. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 61” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap