“Aşağıda verilen açık uçlu soruların cevaplarını ilgi alanlara yazınız.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Aşağıda verilen açık uçlu soruların cevaplarını ilgi alanlara yazınız.
Aşağıda verilen açık uçlu soruların cevaplarını ilgi alanlara yazınız.
- Cevap:
3. Sahabenin üstünlüklerinin önde gelen bir yönü de amelî (uygulayıcı) olmalarıdır. Onlar Allah’tan (c.c.) gelen mesajlara Hz. Peygamber’in (s.a.v.) inandığı gibi inanan, bilgilerini de duyduk ve uyduk anlayışı içinde pratiğe dönüştüren nesildir. Şu bir gerçek ki din, inanmak (kabul) olduğu kadar aynı zamanda da pratiktir (amel). Peygamberimiz zaman zaman sahabeyi “Bende senin için bir örnek yok mu?” diye uyarmıştır. (İbn Hanbel, VI, 226.)
Bu bilgide sahabe ile Hz. Peygamber’in (s.a.v) hangi etkileşimi üzerinde durulmuştur? Sahabiler İslam dininin yayılmasında hangi temel ölçüler doğrultusunda hareket etmişlerdir? Yazınız.
- Cevap: Hz. Muhammed’in sözlerinin doğru bir şekilde yayılması konusuna dikkat etmişlerdir.
4. Sahabiler zamanlarının çoğunu Kur’an-ı Kerim okumakla geçirmişlerdir. Kur’an-ı Kerim okumak, onu öğrenip öğretmek önemli bir ibadet kabul edilmiştir. Peygamberimiz (s.a.v.) “Sizin en hayırlınız, Kur’an-ı Kerim’i öğrenip öğretendir.” buyurarak onları teşvik etmiştir. Kur’an-ı Kerim’in bir anlamı da okumaktır. (Buhârî, Fedailu’l Kur’an, 21.)
Bu bilgide sahabenin hangi önemli özelliği üzerinde durulmuş olabilir? Yazınız.
- Cevap: Sahabelerin Kur’an okutmak özelliği vurgulanmıştır.
5. “Sizden biriniz kendi nefsi için sevip istediğini kardeşi için de istemezse imanı kemale ermez.” (Buhari, İman, 7; Müslim, İman,71.)Bu hadis-i şerifte Hz. Muhammed (s.a.v.) sahabenin nasıl davranmasını istemiştir? Bu davranışın insanlığa getireceği kazançlar neler olabilir? Yazınız.
- Cevap: Paylaşmanın önemi vurgulanmıştır. Bu davranışla insanlık daha güzel günler yaşayacaktır.
6. Sahabe kelimesinin terim anlamı, Hz. Muhammed’e (s.a.v.) erişmiş, onun zamanında yaşamış, Müslüman olarak Hz. Peygamber’i (s.a.v.) çok kısa bir süre olsa da görmüş, onun sohbetinde bulunmuş ve yine Müslüman olarak ölmüş kimse demektir. (Dinî Terimler Sözlüğü, s.318.) Bu metne göre sahabe olma özellikleri nelerdir? Yazınız.
- Cevap:
➜ Hz. Muhammed döneminde yaşamak,
➜ Hz. Muhammed’i görmüş
➜ Hz. Muhammed ile sohbet etmiş
➜ Müslüman olarak ölmüş
7. Hz. Peygamber (s.a.v.) Medine’ye gelen heyetler için Mescid-i Nebi’nin bitişiğindeki Suffe’yi, gerektiğinde de mescidin yanında kurulan çadırı misafirhane olarak kullanıyordu. ”Heyetler Sütunu” adını taşıyan bir direğin önünde Hz. Peygamber (s.a.v.) heyet ve elçileri kabul ediyordu. Gelen heyetlerin burada kaldığı sürede kendisinin ve sahabinin uygulamalarını, yaşantılarını görmelerini sağlıyordu. (İbn Sa’d, et-Tabakat, C4, s. 346.)
Hz. Peygamberin (s.a.v.) buradaki uygulamalarının amacı nedir? Yazınız.
- Cevap: İslamiyet’i ve Müslümanlığı daha iyi tanıtmak ve yaymak için bu uygulamaları yapmıştır.
8. Hz. Muhammed (s.a.v.) döneminde Ashab-ı Suffe’de sahabiler okuma yazmayı ve Kur’an-ı Kerim’i öğretiyorlardı. Bunlar arasında kadın öğretmenler de vardı. Şifa (r.a.), Hz. Muhammed’in (s.a.v.) eşlerinden Hz. Hafsa’ya (r.a.) okuma yazmayı öğretmiştir. Kadın sahabiler arasında yirmi fıkıhçının adı geçtiği bilinmektedir. (İbrahim Sarıçam, Hz. Muhammed ve Evrensel Mesajı, s. 319.) Bu bilgiden hareketle sahabenin İslam tarihindeki yeri ve önemi nedir? Yazınız.
- Cevap: Okuma-yazmayı ve Kur’an-ı Kerim’i öğretmenleri bu sayede İslamiyet’in yayılmasını, bilinmesini sağlamaları açısından önemlidir.
“12. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 57” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap