“Aşağıdaki açık uçlu soruların cevabını ilgili alana yazınız.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Aşağıdaki açık uçlu soruların cevabını ilgili alana yazınız.
Aşağıdaki açık uçlu soruların cevabını ilgili alana yazınız.
- Cevap:
10. Asr-ı saâdet kavramı ile anlatılmak istenen nedir?
- Cevap: Asr-ı Saadet, İslam tarihinde Muhammed’in hayatta olduğu döneme denir. Arapça “Asr” (zaman, çağ) ve “Saâdet” (mutluluk, bahtiyarlık) kelimelerinden meydana gelen asr-ı saâdet terimi “mutluluk dönemi, insanların en bahtiyar oldukları çağ” anlamına gelmektedir. Asr-ı Saadet kendi içinde iki ana bölümde incelenir bunlar: Mekke dönemi ve Medine dönemidir. Mekke dönemi daha çok dinin doğuşu, ilk Müslüman topluluk, ahlâki ve dini değerlerin Müslüman topluluk tarafından benimsenişi, var olan dini inanç ile İslam’ın çatışması ve direnişleri içerir. Bu dönem Hicretle beraber sona erer. Medine döneminde ise, İslam devletinin ve toplumun kuruluşu ile daha siyasi ve toplumsal bir dönem olup, çeşitli savaşlara ve hem siyasal otorite hem de toplumsal refah anlamında yükseliş arz eden bir zaman dilimidir. Bu dönemde bütün Arap Yarımadası Müslümanların idaresine girmiştir. Bu dönem Muhammed’in 632’de vefatı ile sona ermiştir. Bu tarihten sonra İslam Tarihi’nin 2. devresi olan Dört Halife devri başlamıştır; ama Asr-ı Saadet terimi bazen Dört Büyük Halife dönemi için de kullanılmaktadır.
11. Mekke’de Hz. Peygamber’in davetini kabul eden gençlerin, toplumsal baskıya rağmen İslam’ı kabul etmesi, onların hangi özellikleri ile açıklanabilir?
- Cevap: İslam’a olan inançlarını ve güvenlerini gösterir.
12. Asr-ı saâdette yaşamış iki Müslüman genç örneği üzerinden gençlerin toplumda üstlendikleri rolü değerlendiriniz.
- Cevap: Gençler toplumda çok önemli bir yere sahiptirler.
13. Kadınların İslam’ın tebliğ sürecine katkısı hangi alanlarda olmuştur?
- Cevap: Kadınların İslam’ın tebliğ sürecine katkısı aile ve çocukların eğitimi alanlarında olmuştur.
14. “Onlar, size örtüdürler, siz de onlara örtüsünüz.” (Bakara suresi, 187. ayet.) Bu ayet-i kerimeyi İslam’ın kadın ve erkeğe bakışı açısından yorumlayınız.
- Cevap: Kadın ve erkeğin birbirini tamamladığı vurgulanmıştır. Aynı zamanda kadın erkeğin, erkek de kadının her türlü ayıbını örter, onu korur.
15. İslam’a göre akrabalar arasındaki dinî ve ahlaki ilişkiyi ifade eden tabir hangisidir?
- Cevap: Sıla-i rahim.
16. İslam’da komşuluk ilişkilerinin önemini açıklayan bir hadis yazınız.
- Cevap: İbni Ömer ve Âişe radıyallahu anhümâ’dan rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Cebrâil bana komşuya iyilik etmeyi tavsiye edip durdu. Neredeyse komşuyu komşuya mirasçı kılacak sandım.”
17. İslam’da uhuvvet kavramı niçin önemlidir?
- Cevap: İslam’da kardeşlik bilinci demek olan uhuvvet, aynı dine mensup olmanın getirdiği şerefi ve sorumlulukları bölüşmektir. İslam, inançta tevhidi esas aldığı gibi cemiyette de uhuvveti esas almaktadır. Bu kardeşliğe ise, imandan başka hiçbir sınır ve şerh yoktur yani kardeşliğin bağlayıcı unsuru imandır.
18. Ümmü Seleme’nin (r.a.) Hudeybiye’de Hz. Peygamber’e tavsiyesi onun hangi kişilik özelliklerini ortaya koyar?
- Cevap: Yardımsever kişiliğini ortaya koyar.
19. “… Allah’ın rızasını umarak ailen için yaptığın her harcamadan muhakkak ecir alırsın…” (Buhârî, Cenâiz, 36.)
Yukarıdaki hadis-i şerifin aile sorumluluğuna vermiş olduğu önemi yorumlayınız?
- Cevap: Ailenin rızkının çok önemli olduğunu anlatıyor.
“11. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 121” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap