“Aşağıdaki soruları cevaplayınız.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Aşağıdaki soruları cevaplayınız.
Aşağıdaki soruları cevaplayınız.
- Cevap:
1. Cihat ne demektir? Peygamber Efendimizin (s.a.v.) cihadını bir örnekle açıklayınız.
- Cevap: Cihat, “Allah’ın birliğini ve Resûlullah’ın peygamber olduğunu yaymak maksadıyla gayret sarfetmek” mânâsına gelir ve normal şartlarda bu nevi faaliyetler savaş hâricindeki usullerle yürütülür. Cihât, İslâm’ı zor kullanarak benimsetme yolu olmayıp onun anlatılmasına ve öğretilmesine mânî olan engellerin ortadan kaldırılması için gayret sarfetmekten ibarettir. Resûlullah (s.a.v) zamanındaki savaşlar, karşı tarafın fiilen taarruzuna veya taarruz teşebbüslerine mukabil savunma niteliğindeydi.
2. Namaz ne demektir? Peygamber Efendimizin (s.a.v.) namaz ibadetine verdiği önem nasıldır? Açıklayınız.
- Cevap: Namaz, İslâm dînince belli kurallara göre günde beş vakit yapılması Müslümanlar üzerine farz kılınmış olan ve İslâm’ın beş şartından birini teşkil eden ibâdettir. Türkçe’ye namaz olarak tercüme edilen salât, Arapça’da “duâ etmek, övmek, tâzim etmek” gibi anlamlara gelir. Yüce Allah namazı elli vakit olarak farz kılmış, sonra onu bir gün ve gecede yani 24 saatte beş vakte indirmiştir. Namaz, fiiliyatta beş olmakla birlikte mizanda ellidir.
3. Peygamberimizin (s.a.v.) hayatında cihadın önemini belirtiniz.
- Cevap: Cihat (Arapça: جهاد “cihad”), İslami bir terim. Arapça “mücadele” kökünden gelir ve güncel Türkçede çoğunlukla “İslam uğruna savaşma” anlamında kullanılır. Peygamberimizin cihat anlayışında da zulme karşı gelmiştir ama hiç kimseyi zorlamamıştır.
4. Dua ne demektir? Peygamber Efendimizin (s.a.v.) hayatından bir dua örneği veriniz.
- Cevap: Duâ, “Hayy” ve “Kayyûm” olan, her şeyin sahibi, yüceler yücesi Rabbe yakarışta bulunmak, O’na hâlini arz etmek, işlerini O’na havale etmek demektir. Dağların dahî ağırlığından parçalandığı büyük bir emanetle sorumlu tutulan insan, yaşadığı bütün anlardan, yaptığı-yapmadığı her şeyden hesaba çekileceğini idrâk ettiğinde ne kadar zayıf ve çaresiz kaldığını yakînen hisseder. İşte böyle bir anda kula en çok yaraşan haslet, hâl-i pür melâlini, zayıflık ve acziyetini Allâh’a arz etmesidir. Zaten kulluk da bu demektir.
5. Hz. Ömer’in (r.a.) adalet anlayışı nasıldı? Bir örnekle açıklayınız.
- Cevap: Adaletiyle ve cesaretiyle bilinen Hz. Ömer’in sözlerini bir araya getirdik. Çok fazla bilinmeyen ve duyulmayan Hz. Ömer’in adaletle ilgili sözlerini sizler için özenle hazırladığımız bu içerikte bulabilir ve paylaşabilirsiniz. İslami Sözler ve Özlü sözler kategorisinde de yer alan Hz. Ömer sözleri ile birlikte sizleri baş başa bırakıyoruz.
➜ Dürüstlük pahalı bir mülktür, ucuz insanlarda bulunmaz.
➜ Ölçünüz daima Allah rızası olsun.
➜ İşlerinde de Allah’tan korkanlarla istişare et.
➜ Doğruluk her ne kadar seni öldürse bile ondan ayrılma.
➜ Dünyaya az meylet ki hür yaşayasın.
➜ Çok konuşan çok yanılır. Çok gülenin heybeti ve hayası azalır.
➜ Bir kimse her kimle şakalaşırsa, onun Hz. Ömer Sözleri gözünde küçülür ve heybetsiz olur.
➜ Kabirlerde huşu içinde ol.
➜ Güvenilmeyen arkadaşından sakın.
➜ İbadet anında tevazu içinde ol.
“10. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 85” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap