Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Meb Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 80 Cevabı

“11. Sınıf MEB Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 80 Cevabı ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf MEB Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 80 Cevabı

Allah Teâlâ insanlarda adalet duygusunu yaratır; adaletle davrananları sever29 ve insanların adaleti yerine getirmeleri için onları destekler.30 31 Bu yüzden Kur’an’da “… Allah, insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emrediyor…”31 buyurularak toplumların adaletle yönetilmesine işaret edilir.

Cahiliye Devri Arapları, Allah’ı (c.c.) hakkıyla bilmiyorlar; bilgiden, düzenden uzak duruyorlardı. Güçlü ve asil sayılanları daima haklı görüyorlar ve adaletten yoksun bir hayat yaşıyorlardı. Bu sebeplerle İslam’dan önceki döneme cahiliye denmektedir.32 Hz. Peygamber cahiliye toplumlundaki zulüm ve haksızlığı ortadan kaldırarak adaletin tesis edildiği bir toplum kurmak için tüm gücüyle çalışmıştır. İdeal toplumun ilk tohumları henüz Medine’ye gitmeden atılmıştı. Örneğin Ubade b. Samit, Akabe biatlarında Allah Resulü’ne (s.a.v.) nerede olurlarsa olsunlar adaleti dile getirmek ve bu konuda hiç kimsenin kınamasından korkmamak üzere biat ettiklerini söylemiştir.33

Allah Teâlâ, “Ey iman edenler! Adaleti titizlikle ayakta tutan, kendiniz, ana babanız ve akrabanız aleyhinde de olsa Allah için şahitlik eden kimseler olun. (Haklarında şahitlik ettikleriniz) zengin olsun, fakir olsun Allah onlara (sizden) daha yakındır. Hislerinize uyup adaletten sapmayın, (şahitliği) eğer, büker (doğru şahitlik etmez), yahut şahitlik etmekten kaçınırsanız (biliniz ki) Allah yaptıklarınızdan haberdardır.”34 buyurararak adaletin hâkim olduğu bir toplumu meydana getirme sorumluluğunu müminlerin omuzlarına yüklemişti.

BİR HADİS

Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur: “Yönetici bir kalkandır. Onun ardında savaşılır, onunla tehlikelerden korunulur. Şayet o, Allah’a karşı sorumluluk bilincini emreder ve adaletle hükmederse bütün yaptıklarından sevap kazanır. Bundan başka bir şey emrederse yaptıklarının karşılığını çeker.”

Resulullah’tan (s.a.v.) affedici olması ve adalete dayalı bir sosyal düzen kurması istenmişti.35 O, hayatı boyunca adaletin tesisi için gayret göstermiştir. Hz. Âişe de Hz. Peygamber’in kendisine yapılan bir şeyden dolayı intikam almadığını, Yüce Allah’ın haramlarının çiğnenmesi durumunda ise Allah (c.c.) için ceza verdiğini, haber vermiştir.36 Nebi (s.a.v.), fetih gününde tüm Mekkelileri bağışladığı hâlde İslam’a ve Müslümanlara düşmanlıklarıyla tanınan bazı müşrikleri cezalandırmaktan çekinmemiştir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 80 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!