Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Meb Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 81 Cevabı

“11. Sınıf MEB Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 81 Cevabı ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf MEB Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 81 Cevabı

Yöneticilerin adaletli olması hakkında Peygamberimizden (s.a.v.) aktarılan pek çok hadis adaletin gerçekleşmesine yöneliktir. Buna göre Allah’ın (c.c.) gölgesinden (himayesinden) başka gölge olmayan günde, kendi gölgesi altında gölgelendireceği yedi kişi arasında birinci sırada adil yönetici bulunmaktadır.38 Yine kıyamet gününde Allah katında en çok sevilen kişi ve O’nun en yakınında bulunacak kişi adil yönetici olurken Allah’ın (c.c.) en çok buğzettiği (kızdığı) kişiler ise en şiddetli azaba uğrayacak olan zalim idareciler olacaktır.39

BİR HADİS

Abdullah b. Amr b. As’tan nakledildiğine göre Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur: “Yönettikleri insanlara, ailelerine ve sorumlu oldukları kişilere karşı adaletli davrananlar; Allah katında, Rahman’ın yanında nurdan minberler üzerinde ağırlanacaklar.”
(Nesâî, Adabü’l-kudat,

1.2.4. Ehliyet ve Liyakat

Ehliyet ve liyakat; yeterlilik, elverişlilik gibi anlamlara gelir. İslam’ın henüz bilinmediği cahiliye toplumunda insanlar, kabilelerinin büyüklüğüne bağlı olarak güç sahibi oluyorlardı. Hz. Peygamber; Medine’de kabile düşmanlıklarını, sosyal adaletsizlikleri ve doğuştan var olduğu kabul edilen üstünlüğü ortadan kaldırarak ehliyet ve liyakati esas almıştır. Bu sebeple Resululullah’ın (s.a.v.) yönetici görevlendirmelerinde ehliyet ve liyakat önemli bir ölçü olarak dikkat çeker.

Hz. Peygamber, İslam’dan önceki genel kabulün aksine deneyimi bulunmamasına rağmen liyakatine inandığı gençleri idari konularda da cesaretlendirmişti. Yemen’e kadı olarak görevlendirdiğinde Hz. Ali henüz çok gençti. Rahmet Peygamberi, Hz. Ali’ye bazı tavsiyelerde bulunmuştu.40 Aynı şekilde Amr b. Hazm Necran’a zekât toplamakla görevlendirildiğinde henüz on yedi yaşındaydı.

Hz. Peygamber vefatından kısa bir süre önce Üsame b. Zeyd kumandasında içinde önde gelen sahabilerin de yer aldığı bir ordu hazırladı. Ancak Üsame’nin (r.a.) bir kölenin oğlu ve genç olması nedeniyle bazı tepkiler vardı. Bu eleştirileri duyan Resulullah (s.a.v.), hastalığına rağmen mescide gitti. Üsame’nin (r.a.) babası Zeyd b. Harise’yi Mute Savaşı için komutan olarak tayin ettiği günleri hatırlatarak, “Daha önce onun babasını kumandan tayin etmeme de karşı çıkmıştınız. Babası kumandanlığa nasıl layıksa oğlu da layıktır.”42 43 buyurarak görevlendirmelerinde liyakatı esas aldığını vurguladı.

Yöneticilik görevi, insan doğasına ve fıtratına uygun olmalıdır. Nitekim Ebu Zer (r.a.), Ne- bi’den (s.a.v.), kendisinin zekât toplamakla görevlendirilmesini talep etmişti. Hz. Peygamber ise elini omuzuna vurarak “Ey Ebu Zer! Zayıf bir kimsesin. Bu görev ise bir emanettir. Layık olduğu için onu alan ve gereğini hakkıyla yerine getirenler dışında kıyamet günü rezillik ve pişmanlıktır.’43 buyurmuştu.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 81 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!