Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayıncılık Sayfa 19

“12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 19 Erkad Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 19

Osmanlı Devleti Dönemi’nde yüksek seviyedeki eğitim ve öğretim müesseseleri Hendese-i Mülkiye Mektebi ve Daru’l-Fünun’dan oluşmaktadır. Bunlardan Hendese-i Mülkiye Mektebi mühendis yetiştirmek için açılan mekteptir. Daru’l-Fünun ise OsmanlI eğitim ve öğretimine şekil vermek üzere ilk, orta ve yüksek olarak bütün ilim ve tenleri öğretmek ve OsmanlI Devleti’ne kaliteli memur yetiştirmek amacıyla İstanbul’da açılmıştır.(37)

Medrese

İslam tarihinde dinî ilimler ile sosyal bilimler ve fen bilimlerinin öğretildiği yükseköğretim seviyesindeki eğitim öğretim kurumuna medrese denmektedir (Görsel 1.7)S38)Bu kurumlar günümüzdeki üniversitelerin karşılığı konumundadır. Medreselerdeki öğrencilerin eğitim süresiyle ilgili genel bir kural bulunmamaktadır. Medrese eğitimini başarıyla tamamlayanlara icazet (diploma) verilmiş, belli bir süreden sonra kendisinde kabiliyet görülmeyen öğrenci medreseden uzaklaştırılmıştır. Medreseler varlıklarını sultanların, nüfuzlu devlet adamlarının ve zenginlerin himayesinde kurulan vakıfların gelirleriyle sürdürmüştür. Medreseler ve büyük camiler daima iyi donatılmış, öğrenci barınma yerleriyle takviye edilmiştir. Burada kalan öğrencilere para yardımı yapılmış ve kendilerine beslenme konusunda da bazı kolaylıklar sağlanmıştır.(39)
Medrese kelimesinin ilk olarak 9. asırda kullanılmaya başlandığı bilinmekle beraber medreselerin resmî bir teşekkül olarak devlet eliyle kurulması, 10. asırda Karahanlılar (840-1212) zamanında olmuştur.'(40) İlk medreselerin ne zaman inşa edildiği hususunda farklı görüşler bulunmaktadır. Medrese denince daha çok, Büyük Selçuklu hükümdarı Sultan Alparslan’ın ve ardından hükümdar olan oğlu Melikşah’ın veziri olan Nizamülmülk (ö. 485/1092) tarafından Nişabur ve Bağdat’ta açılan Nizamiye medreseleri akla gelmektedir.(41) Büyük Selçuklulardan sonra medrese tesisi, bütün İslam dünyasında bir gelenek hâline gelmiştir. Teşkilat ve işleyiş bakımından Nizamiyeler örnek alınarak köylere varıncaya kadar her yerde medreseler açılmıştır.(42)

Zamanla hemen hemen bütün İslam ülkelerinde medreseler kurulmuştur. Bu medreseler ya belli dallarda ihtisasa yönelmiş ya da bir fıkhi ekole tahsis edilmişlerdir. Örneğin Bağdat’ta Mustansıriyye Medresesi tıp için ayrılmıştır. Şam’da Emir Nurettin tarafından yaptırılan Büyük Nuriye Medresesi, Hanefi fıkhında eğitim vermiştir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Erkad Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 19 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!