Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayıncılık Sayfa 20

“12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 20 Erkad Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 20

Türklerin Anadolu’ya gelişinden itibaren bu coğrafyada birçok medresenin yapıldığı görülmektedir. Selçuklular Dönemi ile Beylikler Devri’nde Anadolu’da yaptırılan ve önemli bir kısmı hâlen ayakta duran 139 medreseden bahsedilmektedir*44* (Görsel 1.8).

Osmanlı Beyliği’nde ilk medrese olarak Orhan Gazi’nin (ö. 763/1362) kurduğu, İznik Orhaniyesi adını da taşıyan İznik Medresesi gösterilir. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethiyle başlayan yeni dönem, Osmanlı ilim hayatı ve medrese teşkilatı için önemli adımların atıldığı devreyi oluşturur. Önce Fatih zamanında açılan Sahn-ı Seman bundan bir asır sonra. Kanuni tarafından yaptırılan Süleymaniye Medreseleriyle Osmanlı medrese sistemi; derece, ders, gelir kaynağı ve yönetim bakımından önemli gelişmeler kaydetmiştir. Ayrıca Osmanlılarda yeni fethedilen yerlere medrese inşa etmek yaygın bir âdet olmuştur. Osmanlı idaresine giren yerlerde medrese, eğitim amacının yanında İslam dini ve kültürünün yaygınlaşmasına, devlet, aydın ve halk uzlaşmasının teminine ve yönetimin toplumlara benimsetilmesi- ne de yardımcı olmuştur.

Bilgi Kutusu

Türklerin Anadolu’ya gelişinden itibaren bu coğrafyada birçok medresenin yapıldığı görülmektedir. Bu medreselerden bazıları şunlardır: Çukur Medrese (Tokat), SincanlI (Afyon), Ertokuş (İsparta, Atabey), Karatay, İnce Minare, Sırçalı, Şemseddin Altunaba veya İplikçi (Konya), Taş Medrese (Akşehir), Yusuf bin Yakub (Çay), Karahisar, Flüseyin Gazi (Çorum, Alaca), Çifte Medrese, Avgunu, Fluand Flatun, Sirâceddin, Flacı Kılıç, Sâhibiye (Kayseri), Ümmühan Flatun (Eskişehir, Seyitgazi), Karatay, Ulucami, Atabey (Antalya), Süleyman Pervâne (Sinop), Burûciye, Gökmedrese (Sivas), Yakutiye ve Ahmediye (Erzurum), Caca Bey (Kırşehir).

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Erkad Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 20 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!