Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayıncılık Sayfa 32

“12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 32 Erkad Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 32

İsmi Batı’da Albetanius olarak anılan Bettânî (ö. 317/929), Güneş yılını 365 gün, 5 saat, 46 dakika ve 24 saniye olarak hesaplamıştır ki bu değer de 365 gün 5 saat 48 dakika 46 saniye olan gerçek değere çok yakındır. Bettânî’nin Kitâbü’z-Zîc adlı eseri Yahudi ve BizanslI yazarlar üzerinde büyük etki bırakmıştır. Bu etki, kaynak göstererek veya göstermeden ondan faydalanan pek çok Orta Çağ Yahudi ve Hıristiyan bilgininin varlığından anlaşılmaktadır. Bettânî’nin etkisi 17. yüzyılın ortalarına kadar devam etmiştir. Copernic’in (Kopernik) Bettânî’ye ne kadar çok şey borçlu olduğu, Tycho Brahe’nin (Tiko Bırahe) çeşitli eserlerinde ve Ricioli’nin (Rikoli) Yeni Almagest adlı kitabında Kitâbü’z-Zîc’den ne kadar çok alıntı yaptıkları, Kepler ve Galileo’nun da Bettânî’nin gözlemleriyle yakından ilgilendikleri bilinmektedir.(95)

Batı dillerinde adı Alberuni olarak geçen Bi- runi, Copernic’le başlayan çağdaş astronominin temellerini atmıştır (Görsel 1.22). Ekliptik eğimi 23 27’ ölçerek günümüz ölçülerine en yakın değeri (23 26’.7) bulmuştur.’95 96* Batı’da Alfraganus olarak bilinen Fergani (ö. 247/861) 9. yüzyılda yetişmiş en ünlü astronomlardan biridir. Ay’daki Alfraganus kraterinin ismi, ona ithaf edilerek verilmiştir. Fergani, Güneş’in de kendine göre hareketli olduğunu ilim tarihinde ilk keşfeden âlimdir. Kendi devrine kadar gök cisimlerinin hareketi biliniyordu ancak Güneş’in de bir yörüngesinin bulunduğunu, kendi etrafında batıdan doğuya doğru döndüğünü keşfeden âlim Fergani’dir.’97*

BİLGİ KUTUSU

Biruni, günümüzde en fazla tanınan İslam bilginlerinden biridir. Çeşitli ülkelerde Biruni’yi anmak için sempozyumlar, kongreler düzenlendi; pullar bastırıldı. Türk Tarih Kurumu 68. sayısını “Biruni’ye Armağan” adıyla Biruni’ye tahsis etti. 1973 yılında Türkiye’de basılan pullar arasında Biruni’ye de yer verildi. UNESCO’nun 25 dilde çıkardığı Conrier dergisi 1974 Haziran sayısını Biruni’ye ayırdı. Kapak fotoğrafının altına, “1000 yıl önce Orta Asya’da yaşayan evrensel dâhi Biruni; astronom, tarihçi, botanikçi, eczacılık uzmanı, jeolog, şair, mütefekkir, matematikçi, coğrafyacı ve hümanist” diye yazıldı. Ayrıca Biruni’ye ait bir minyatür, İstanbul’daki Topkapı Müzesi’nde sergilenmeye devam etmektedir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Erkad Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 32 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!