Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayıncılık Sayfa 33

“12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 33 Erkad Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 33

Matematik

İslam tarihinde ortaya çıkan ilk ilimler aritmetik, cebir ve geometridir. Matematik ilimlerinin temeli olan aritmetik sayılar ilmidir. Sayıların özellikleri, çeşitleri ve dört işlem bu ilmin konusudur. İslam aritmetik sistemi, eski Arap ve Roma rakam sistemlerinden farklıdır. Ondalık sistem denen bu sistem Müslümanlarca icat edilmiştir. Matematik için çok önem arz eden “sıfır” Müslüman âlim Hârizmî (ö. 232/847) tarafından bulunmuştur. Toplama, çıkarma, çarpma ve bölmeden meydana gelen dört işlemde Yunan ve Hintlilerden etkilenmişlerse de bu işlemleri bugünkü kullandığımız hâle getirenler de yine Müslümanlar olmuştur.*981

Cebirin babası Hârizmî’nin, el-Cebr ve’l-Mukâbele adlı eseri bu ilmin temelini oluşturur.98 (99) Cebirden başka trigonometri ve analitik geometriyi de Müslümanların geliştirdiği bilinmektedir. Cebir ve analitik geometri olmadan yüksek matematik ile klasik mekaniğin gelişmesi ve dolayısıyla bu ilimlerin Sanayi Devrimi’ni gerçekleştirmesi mümkün olamazdı.(100)
Kerecî (Kerhî) (ö. 410/1019) zamanında cebre dair en mükemmel inceleme olan el-Fahrî adlı kitabında ilk defa cebirsel üsleri, sistemli biçimde incelemiş, aritmetik işlemlerini cebir terim ve ifadelerine uygulamış ve ilk defa polinomlara ulaşmıştır.(101) 102 103 104 105 Belirsiz cebir ve analiz hakkında bir tartışma başlatmış ve ihtimaller üçgenini icat etmiştir. Bu üçgen daha sonra Tûsî ve Kâşî (ö. 832/1429) tarafından geliştirilmiştir. Tûsî, küresel trigonometri ile düzlem trigonometrisini astronominin bir kolu olmaktan kurtararak yeni bir bilim dalı olarak kurmuştur.*102* Kâşî, cebirsel ondalık kesirleri ve Pi (n) sayısının bugün kullandığımız en doğru değerini bulmuştur.<103)

11. yüzyılın ilk yarısında İbn Heysem, bir optik problemi dördüncü dereceden bir denklemle çözmüştür. Küçük bir yanlışlıkla Latinceye çevrilen problem, Problema Alhazeni adı altında 13. yüzyıldan itibaren AvrupalI bilginleri altı yüzyıl kadar uğraştırmıştır. İbn Heysem’in çözümü (Görsel 1.23) ancak 19. yüzyılda kavranabilmiştir.*104’ Hendese (geometri); doğru parçası, yüzey ve cisim gibi sürekli nicelikleri konu alan bilim dalıdır. Tarihî olarak geometrinin ilk defa Mısır’da ekim yapılacak alanları tespit etmek için kullanıldığı bilinmektedir. Ancak Müslümanlar geometriye fiziki ölçünün ötesinde metafizik bir boyut kazandırmışlardır.*105* İntegral teoremi, Müslümanlar tarafından keşfedilmiştir. Hucendî (ö. 390/1000), “İki küp sayılar toplamı bir başka küp sayı olamaz.” diyerek bu teoremi ortaya koymuştur.(106)

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Erkad Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 33 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!