Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayıncılık Sayfa 80

“12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 80 Erkad Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 80

Gülbank

Gülbank yapılacak işin hayırlı, uğurlu olması veya sağlık, esenlik, başarı getirmesi dileğiyle Allah’a (c.c.) yalvarıp yakarmayı dile getiren dua metinleridir. Mevlevilik, Bektaşilik ve Halvetiliğin bazı kollarının yanı sıra Yeniçeri Ocağında da gülbank okunması yaygın bir âdetti. Alevilikte de Bektaşilik tesiriyle gelişen benzer bir gülbank edebiyatından söz edilebilir. Ancak Alevilikte gülbanklar Bektaşiliktekine göre daha kısa ve sadedir.<50) Alevi-Bektaşiler her işe bir gülbank ile başlar. Gülbank genelde dede tarafından okunur. Türkçedir ve anlaşılır bir yapıdadır. Metinler belli bir şablona bağlı olarak kalıplaşmış değildir. Cümleler kısa, birbiriyle uyumlu ve kafiyelidir. Toplumsal, kişisel ve evrensel istekler sıralanır.(51) Duaların başında “Bismişah”, sonunda ise “Allah Allah” lafzı söylenir. Alevilik-Bektaşilikte farklı zaman ve durumlarda söylenen birçok gülbank bulunmaktadır. Sünnet, ikrar, nikâh, lokma, çerağ, musahiplik, tövbe ve nevruz gülbankları bunlara örnek gösterilebilir. Alevilik-Bektaşilikte yemeklerin ardından yapılan sofra duasından başka yemek esnasında yapılan lokma duası vardır. Lokma duası şöyledir: Bismi Şah, Allah… Allah… Elhamdülillah. Nimeti Çelil, bereketi Halil, şefaati Resul, inayeti Ali, himmeti Veli. Bu gide ganisi gele, yiyene helal, yedirene delil ola. Yiyeni yedireni, pişirip getireni Hak saklaya, Hızır bekleye, bir nimeti nur ola, artıp eksilmeye, taşıp dökülmeye. Cenab-ı Hak sofranıza Halil İbrahim bereketi vere. Lokma hakkına, sofra hürmetine, evliyalar keremine, cömertler demine, hazır ve gaip gerçeklere Hû…

Hızır ve Muharrem Orucu

Hızır Orucu

Hızır orucu, şubat ayının on üç, on dört, on beşinci günlerinde tutulur. Hızır orucuna gece yarısı başlanır ve ertesi gün akşama kadar devam eder. Oruçluyken hiçbir şey yenilip içilmez. Bu üç günün sonunda Hızır lokması yapılır ve bu lokmalar çevredekilere dağıtılır. Böylece hızır orucu geleneği devam ettirilir. Hızır orucunun sözlü olarak günümüze kadar gelen şekli şöyledir: Bir gün Hz. Haşan (r.a.) ve Hz. Hüseyin (r.a.) ateşli bir hastalığa yakalanarak günlerce yatarlar. Hz. Ali (r.a.) ve Hz. Fâtıma (r.a.) bu duruma çok üzülür. Hz. Ali (r.a.): “Ya Hızır! Çocuklarımın imdadına yetiş, onlara sağlık ve sıhhat ver, hastalıktan kurtar, senin için ahdim olsun üç gün oruç tutacağım.” diyerek Allah’a (c.c.) yalvarır. Bu duası kabul olur, Hz. Haşan (r.a.) ve Hz. Hüseyin (r.a.) hastalıktan kurtulurlar. Hz. Ali (r.a.), Hızır’ın bu yardımından dolayı ailesiyle birlikte oruç tutmaya başlar. Akşam iftar edecekleri zaman kapıya bir fakir gelerek aç olduğunu söyler ve Hızır aşkına lokma ister. Onlar da o akşamki iftar edecekleri yiyeceklerinden bir kısmını verirler, ikinci günü gene iftar edecekleri zaman bir fakir gelerek Hızır için lokma ister. Gene iftarlıklarından bir kısmını verirler ve üçüncü gün gene iftar edecekleri zaman kapıya gelen fakire Hızır aşkına lokma vererek yolcu ederler. Daha sonra durumdan Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) haberdar olur ve onların güzel bir hayır yaptıklarını, oruçlarının ve dileklerinin Allah (c.c.) katında kabul olunduğunu müjdeler.(52)

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf Erkad Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 80 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!