Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayıncılık Sayfa 81

“12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 81 Erkad Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 81

Muharrem Orucu

Muharrem, Hicri takvimin ilk ayı olup 1 Muharrem, Hicri yılbaşıdır. Alevi-Bektaşilere göre oruç dendiğinde akla öncelikle Muharrem orucu gelir. Muharrem orucu ya da diğer bir adıyla “On iki imam orucu” tutmak Anadolu, Rumeli, Irak ve İran’daki Alevi-Bektaşilere has bir uygulamadır. Genel itibarıyla oruç, “sakınmak, uzak durmak” demektir. Alevilik-Bektaşilik inancında esas olarak yıllık oruç geçerlidir. Yıllık orucun temelini “eline, diline, beline sahip olmak” oluşturur. Buna el orucu, bel orucu ve dil orucu denir. Bu nedenle de oruç salt tutulmak için tutulan değil amacı ile kişinin özleştiği bir ibadet şeklindedir. Muharrem orucunun tutulmayan günleri için kaza orucu tutulması söz konusu değildir. Bir başkasının yerine vekâletle oruç tutulmasına da erkânda yer yoktur.

Alevilik-Bektaşilikte muharrem ayı dendiğinde Kerbela ve Hz. Muhammed’in (s.a.v.) torunu, Hz. Ali’nin (r.a.) oğlu olan Hz. Hüseyin’in (r.a.) orada şehit edilmesi akla gelir. Bunun için Alevi-Bektaşiler 10 Muharremi bir matem günü olarak değerlendirirler. Hz. Hüseyin’in (r.a.) Kerbela’da şehit edilmesinden dolayı Muharrem ayının ilk 12 günü matem günüdür. Alevi-Bektaşiler bu ayda mersiye okuyarak keyif verici her tür şeyden uzaklaşarak Hz. Hüseyin (r.a.) ve yol arkadaşları için gözyaşı döker, Kerbela acısını her muharrem ayında yaşarlar. Muharrem ayının ilk 10 gününde çamaşır yıkanmaz, tıraş olunmaz, hayvan kesilmez, süslenilmez, aynaya bakılmaz, düğün yapılmaz, saz çalınmaz, türkü söylenmez, eğlence ve oyunlar yapılmaz, ağaç kesilmez, böcek öldürülmez. Muharrem ayı matem ayı olduğu için dört hafta süresince cem yapılmaz. Elli iki hafta olan bir yılın dört haftası matem dönemidir. Cemlerin 48 perşembe yapılmasının nedeni de budur. 10 Muharrem yani Aşura günü Alevilik-Bektaşilikte “matem” günüdür. Matem orucu bitiminde aşure (Görsel3.10) pişirilir. Aşure, tatlı bir çorba olup birlikte yenir veya evlere dağıtılır. Aşure paylaşmanın, dayanışmanın ve birlikteliğin simgesidir.(

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf Erkad Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 81 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!