“5. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 132 SDR Dikey Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
5. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 132
Ümâme binti Ebi’l-As (r.a.)
Ümâme binti Ebi’l-As (r.a.), Peygamberimizin (s.a.v.) torunudur. Ümâme, Hz. Peygamber’in (s.a.v.) büyük kızı Hz. Zeynep’in (r.a.) kızıdır. Ümâme’nin babası ise Hz. Hatice’nin (r.a.) kız kardeşinin oğlu Ebu’l-As’tır. Torununa Ümâme ismini, dedesi Hz. Muhammed (s.a.v.) vermiştir.
Hz. Peygamber (s.a.v.), torunu Ümâme’yi çok severdi. Onu omzuna alıp gezdirir ve eğlen- dirirdi. Sahabiler, Resulullah’ın (s.a.v.) torunu omzunda olduğu hâlde mescitte namaz kıldığını bildirmişlerdir. Peygamberimiz (s.a.v.) rükûya giderken torununu yere koyar, ayağa kalktığında ise tekrar omzuna alırdı.1
Peygamberimiz (s.a.v.), torunu Ümâme’ye sevgi, şefkat ve merhametle davranır; onu en güzel şekilde yetiştirmeye çalışırdı. Torununa zaman zaman hediye verip onu sevindirirdi. Bir keresinde Habeşistan hükümdarı Necaşî’den gelen bir altın yüzüğü Ümâme’ye hediye ederek “Ey biricik kızım! Bununla süslen.”2 buyurmuştur.
Ümâme (r.a.), Hz. Fâtıma (r.a.) vefat ettikten sonra Hz. Ali (r.a.) ile evlenmiştir. Onların bu evliliği, Hz. Ali (r.a.) vefat edene kadar otuz yıl sürmüştür.3
Üsame bin Zeyd (r.a.)
Üsame’nin (r.a.) babası, Peygamberimizin (s.a.v.) azatlı kölesi Zeyd bin Harise’dir (r.a.). Annesi ise Hz. Muhammed’in (s.a.v.) annesi Âmine’nin yardımcısı ve Peygamberimizin (s.a.v.) büyüyüp yetişmesinde önemli katkısı olan Ümmü Eymen’dir (r.a.).
Allah Resulü (s.a.v.), Üsame bin Zeyd’i (r.a.) torunlarıyla birlikte büyütmüştür. Hz. Peygamber (s.a.v.) torunlarına gösterdiği ilgi, sevgi, şefkat ve merhameti ona da göstermiştir. Peygamberimiz (s.a.v.), torunu Hz. Haşan (r.a.) ile Üsame bin Zeyd’i (r.a.) dizine oturtup “Allah’ım! Ben bu ikisini seviyorum sen de ikisini sev.”4, “Allah’ım! Bu ikisine merhamet et, zira ben bu ikisine merhamet ediyorum.”5 diye onlara dua etmiştir. Peygamberimizin (s.a.v.) Üsame bin Zeyd’e (r.a.) olan sevgisinden dolayı Üsame’ye (r.a.), “Hibbü Resulullah (Resulullah’ın sevdiği kişi)”6 denilmiştir.
Güçlü ve cesur bir genç olan Üsame bin Zeyd (r.a.), Mûte Savaşı’nda, İslam ordusunun komutanı olan babası Zeyd bin Harise’nin (r.a.) sancağı altında savaşa katılmıştır. Savaş sırasında babası şehit düşmesine rağmen diğer sahabilerle birlikte kahramanca savaşmıştır. Üsame bin Zeyd (r.a.), Mekke’nin Fethi ve Huneyn Savaşı’nda da Peygamberimizin (s.a.v.) yanında yer almıştır. Huneyn’de İslam ordusu bozguna uğradığı bir anda Resulullah (s.a.v.) ile en ön safta düşmanla göğüs göğüse çarpışmış, savaşın kazanılmasında büyük katkısı olmuştur. Hz. Peygamber (s.a.v.), 632’de vefat etmeden önce hastalanmıştı. Peygamberimiz (s.a.v.), hastalığı sırasında Mûte Savaşı’nın intikamını almak için Suriye tarafına göndermek üzere bir
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
5. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 132 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap