Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Gün Sayfa 103-104-105-106-107 Cevapları

[giris]7. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Gün Yayınları Sayfa 103-104-105-106-107 Cevapları ve Soruları[/giris] [syf]7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 103[/syf]

İtikat, fıkıh ve mezhep kavramları hakkında neler biliyorsunuz?

  • Cevap:

İtikat: bir düşünceye çok sağlam bir biçimde, içten, gönülden bağlı bulunma, güvenle doğru sayma, inanma.

Fıkıh: Fıkıh, anlayış, anlayış tarzı veya derinliği anlamına gelen kelime, terim olarak İslami kanunların teorik ve pratik uygulama çalışmalarına verilen ismi ifade etmektedir.

Mezhep: Mezhep, bir dinin çeşitli görüş ayrılıkları nedeniyle ortaya çıkan kollarından her birine verilen isimdir. Düşünce ekolü olarak da bilinir. Dini terimlerde doktrin ise akide altına girer.

[syf]7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 104[/syf]

Maturidilik

Maturidilik; İmam Maturidi’nin görüşleri ve düşünceleri doğrultusuda oluşmuştur. İmam Maturidi, 852’de Semerkant yakınındaki Maturid denilen yerde doğmuş, 944’te Semerkant’ta vefat etmiştir. İmam Maturidi küçük yaşlardan itibaren Semerkant’ta ilim öğrenmeye başlamış, zamanla kendisini İslami ilimlerde yetiştirmiştir. İmam Maturidi, İslam’ın inanç esaslarını Kur’an ve sünneti esas alarak aklî delillerle temellendirmeye ve savunmaya çalışmıştır. O, insanın Allah’ın (c.c.) varlığını, birliğini, sıfatlarını aklıyla kavrayabileceği görüşündedir^1′ İmam Maturidi, İslam dünyasının yetiştirdiği en büyük kelam âlimlerinin başında gelir. İmam Maturidi’nin görüşleri doğrultusunda itikadi mezheplerden biri olan Maturidilik ortaya çıkmıştır.
İmam Maturidi’nin görüşleri Semerkant, Pakistan, Afganistan, Türkiye, Balkanlar, Orta Doğu gibi pek çok bölge ve ülkede yayılmıştır.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.
[syf]7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 105[/syf]

Eş’arilik

Eş’arilik; İmam Eş’ari’nin görüşleri doğrultusunda ortaya çıkmış itikadi bir mezheptir. İmam Eş’ari 874’te Basra’da doğmuş ve 936’da Bağdat’ta vefat etmiştir. İmam Eş’ari, İslam’ın inanç esaslarını delilleriyle birlikte ortaya koymaya çalışmıştır. Onun görüşleri zamanla İslam dünyasında yayılmış ve insanlar tarafından kabul görmüştür. O da İmam Maturidi gibi kelam ilminin önde gelen âlimlerinden biri olmuştur. İmam Eş’ari Allah’ın (c.c.) varlığı ve birliği, ahiret hayatı, peygamberlik, kaza ve kader gibi konularda görüşlerini ortaya koyarken öncelikle Kur’an-ı Kerim’i ve Peygamberimizin (s.a.v.) sünnetini esas almıştır. Eş’arilik başta Irak ve Suriye olmak üzere Hicaz, Horasan, Mısır ve Kuzey Afrika’da yayılmıştır.

Maturidilik ve Eş’ariliğin benzer ve farklı yönlerini karşılaştırınız.

  • Cevap: Eş‘arî ve Mâturîdî aynı zaman diliminde yaşamış olsalar da yaşamlarının üzerine kurulduğu toplumsal zaman ve söylemsel bağlam aynı değildir. Bundan dolayı her ikisinin veya adlarına nispetle oluşan mezhebî yapıların İslam düşünce geleneği içerisinde işgal etmiş olduğu yer, nereden bakıldığına göre değişebilmektedir. Mâturîdîlikten Eş‘arîliğe bakıldığında karşımıza çıkan tablo ile Hanbelîlikten Eş‘arîliğe bakıldığındaki tablo birbirinin aynı değildir. Aynı durum tersinden de geçerlidir. Eş‘arîlik’ten veya Mu‘tezile’den bakınca ortaya çıkan Mâturîdîlik resmi farklılaşmaktadır. Bunlar elbette bir çelişki değildir; aksine gerçeğin farklı yönlerini bir araya getiren, gerçeğe daha gerçekçi bir zaviyeden bakmayı mümkün kılan boy aynalarıdır.
[syf]7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 106[/syf]

Malikilik
Malikilik; İmam Malikin görüşleri doğrultusunda ortaya çıkmıştır. İmam Malik, 712’de
Medine’de doğmuş ve 795’te yine bu şehirde vefat etmiştir
İmam Malik küçük yaşlardan itibaren ilim öğrenmeye başlamış, özellikle fıkıh ve hadis ilimlerinde uzmanlaşmıştır. Onun fıkhi konularla ilgili görüşleri zamanla sistemli hâle gelmiş, Malikilik mezhebinin ortaya çıkmasını sağlamıştır.
İmam Malik Medine’de yaşadığından dinî konularda açıklamalarda bulunurken Peygamberimizin sünnetine ve sahabilerin görüşlerine büyük önem vermiştir. Onun görüşleri öğrencileri vasıtası ile Mısır ve Kuzey Afrika ülkelerinde yayılmıştır.

Şafiilik
Şafiilik; İmam Şafii’nin fikirleri çerçevesinde oluşmuş fıkhi bir mezheptir. İmam Şafii, 767’de Filistin’in Gazze şehrinde doğmuş, 819’da Mısır’da vefat etmiştir.
Hayatının büyük bir bölümünü Bağdat ve Mısır’da geçiren İmam Şafii, Müslümanların dinî konularda karşılaştığı sorunlara çözümler getirmeye çalışmıştır. Onun fıkhi konulardaki görüşleri insanlar tarafından kabul görmüş ve Şafiilik mezhebinin temelini oluşturmuştur.

  • Cevap:
[syf]7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 107[/syf]

Çevrenizde Şafiilik, Malikilik vb. farklı mezheplere mensup Müslümanlar var mıdır? Varsa bunların, namaz, abdest vb. konularda ne gibi farklı uygulamaları söz konusudur? Gözlemlerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Dini meselelere çözüm üreten farklı fıkhi görüşleri içerirler. Hanefilik, Malikilik, Şafiilik, Hanbelilik İslam dünyasında yaygın olan başlıca fıkhi yorumlar arasında yer alır.

Hanefilik

Kurucusu olan Ebû Hanife’dir. 699 yılında Kûfe’de dünyaya gelmiştir.
Hanif sözcüğü İslam öncesinde Allah’ın birliğine inanan ve İbrahim’in dininden olanları tanımlamakta kullanılırdı.
Hanefilik’te hüküm vermek için önce kitaba, hadise, sahabe görüşü ve kıyasa göre hüküm verilir.
Hanefilik günümüzde en çok bağlısı bulunan fıkıh mezhebidir.

Şafilik

Kurucusu İmam-ı Şafii’dir.
Şafiî mezhebi dört Sünni fıkıh mezhebinden birisidir.

Caferilik

Fıkhî islâm mezhebinin Câferîyye Şiîliği olarak adlandırıldığı da olur. Şiîlerin çoğunluğunun mensup olduğu fıkhî mezheptir.
Câferîlik adını fıkhı iyi bilen altıncı İmam Cafer-i Sadık’ın adından almıştır.
Caferilik, günümüzde, İran, Irak, Suriye, Lübnan ve Afganistan’da yaygındır

Bildiğim Başka Mezhep Adları

Maturidi Mezhebi; İmam Maturidi tarafından kurulmuştur. (İtikadi mezhep)
Eş’ari Mezhebi; İmam Eş’ari tarafından kurulmuştur. (İtikadi mehep)
Maliki Mezhebi (Fıkhi Mezhep)
Hanbeli Mezhebi (Fıkhi Mezhep)

7. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Gün Yayınları Sayfa 103-104-105-106-107 Cevapları” beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilir ve  aşağıda bulunan emojilerle duygularınızı ifade edebilirsiniz 🙂

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!