Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayıncılık Sayfa 60

“9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 60 Erkad Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 60

İbadetlerin geçerliliği öncelikli olarak sahih (sağlam) bir niyetle olmasına bağlıdır. Yüce Allah’ın rızası gözetilmeksizin yapılan hiçbir davranış ibadet kapsamına girmez. İnsanların davranışlarında niyet çok önemlidir

İnsan, irade sahibi olduğu için yapmış olduğu bütün davranışlarından sorumludur. İnsan, isteyerek yaptığı davranıştaki niyetini kendi iradesi ile belirlemektedir. Bir ibadette niyetin olması, iradenin o yönde kullanıldığını ve işin istekli yapıldığını gösterir. Niyetin ibadetlerin kabul şartlarından olmasının temel sebeplerinden biri de budur.

İbadetlerde niyetin öneminden dolayı niyet, namazın şartlarından biri olarak kabul edilmiştir. İmsaktan iftara kadar niyet etmeden ve hiçbir şey yemeden, içmeden duran bir kişinin veya diyet amacıyla yeme içmeden uzak duran kişinin bu yaptıkları ibadet değildir.

Şekil olarak bir ibadetin yapılmış olması Allah (c.c.) katında makbul olması için yeterli değildir. O davranışın, Allah’a (c.c.) bağlılık (takva) niyeti ile yerine getirilmesi gerekir. Kurban Bayramı günlerinde Allah’ın (c.c.) hoşnutluğu gözetilmeden sırf et yemek gayesiyle kesilen hayvanlar, kurban ibadeti sevabı kazandırmaz. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de “Onların etleri ve kanları asla Allah’a ulaşmaz. Fakat ona sizin takvanız (Allah’a karşı gelmekten sakınmanız) ulaşır buyrulmuştur.

Aynı şekilde fakirlere yapılan maddi yardım Yüce Allah’ın rızası gözetilerek yapılırsa ibadet olarak sevap kazandıracaktır. Kur’an-ı Kerim de Allah’ın hoşnutluğunu isteyerek her ne zekât verirseniz; işte bunu yapanlar sevaplarını kat kat arttıranlardır. ”21 (22) buyrularak tüm ibadetlerde olduğu gibi zekât ibadetinde de Allah’ın (c.c.) rızasını gözetmenin temel şart olduğu belirtilmiştir.

Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v.) “Ameller niyetlere göredir. Herkese niyet ettiğinin karşılığı vardır…”(23) hadisi hem bir müjdeyi hem de önemli bir uyarıyı içermektedir. Buna göre gündelik hayatta yapılan her davranış, iyi bir niyetle ibadete dönüşebilir. Bununla birlikte bir davranış, görünen yönüyle ibadet şeklini taşısa da sağlam bir niyet taşımıyorsa ibadet niteliği kazanmaz.

Yorumlayalım

“Ameller niyetlere göredir…” (Buharî, Menâkibu’l – Ensar, 118.) hadisini yorumlayınız.

  • Cevap: “Ameller niyetlere göredir” hadisi, İslam’da niyetin önemini vurgular. Bu hadis, bir kişinin niyetinin, yaptığı amelin değerini belirlediğini ifade eder. Yani, bir eylemin ne kadar güzel veya değerli olduğu, kişinin niyetine bağlıdır. İslam’a göre samimi bir niyetle yapılan her eylem, Allah’ın hoşnutluğunu kazanabilir, bu nedenle niyetin temiz ve ihlaslı olması büyük bir önem taşır. Bu hadis aynı zamanda içsel samimiyeti ve ibadetlerin sadece gösterişten değil, Allah’a yönelik bir sadakatle yapılması gerektiğini öğütler.

9. Sınıf Erkad Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 60 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!