Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayıncılık Sayfa 61

“9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 61 Erkad Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 61

İhlas, şirk ve gösterişten uzak kalarak yaptığı tüm davranışları (ibadetler) yalnızca Allah’ın (c.c.) rızası için yapmaktır.(24) Kur’an, ihlaslı olmanın peygamberlerin en önemli özelliklerinden biri olduğunu bildirmektedir. Bu konudaki ayetlerden biri şudur: “Şüphesiz biz onları, ah i ret yurdunu düşünme özelliği ile (temizleyip) ihlâslı kimseler kıldık. ”(25) 26

İbadetlerde İhlasın şart olmasının sebebi Kur’an-ı Kerim’in birçok ayetinde “…Dini Allah’a has kılarak ona ibadet edin…”{26) emrinin bulunmasıdır. Gerçek bir Müslüman’dan beklenen, ibadetlerinde bütün benliği ile Yüce Allah’a yönelmesidir. Nitekim Yüce Allah, Kur’an-ı Kerim’de: “Ey Muhammedi De ki: ‘Şüphesiz benim namazım da, diğer ibadetlerim de, yaşamam da, ölümüm de âlemlerin Rabbi Allah içindir.”’(27) 28 buyurarak bu hususa dikkat çekmiştir.

İbadette, ihlastan uzak olmak; kibir, riya ve şirk gibi günahları doğurur. İbadetler şan ve şöhret elde etmek amacıyla yapılırsa kibir, insanlara gösteriş amacıyla yapılırsa riya, Allah’tan (c.c.) başkasının hoşnutluğu gözetilirse şirk ortaya çıkar. Kur’an’da, ibadetlerde gösterişten uzak olmak gerektiği şu şekilde belirtilmiş ve gösteriş yapanlar kınanmıştır: “Yazıklar olsun o namaz kılanlara ki, onlar namazlarını ciddiye almazlar. Onlar (namazlarıyla) gösteriş yaparlar.”^ Ayrıca “…Kim Rabbine kavuşmayı umuyorsa yararlı bir iş yapsın ve Rabbine ibadette kimseyi ortak .”(29)

ayetinde de insanlar sadece yararlı işlere yönlendirilmekle kalmayıp onların, davranışlarında Allah’ın (c.c.) rızası dışında tüm niyet ve düşüncelerden uzak durmaları gerektiği belirtilmiştir.

Yüce Allah’a kulluk etme bilincinde olmak; O’nun varlığını, birliğini kabul etmek ve verdiği nimetlere şükreden olmak ibadet yapmanın temel nedenlerindendir. Bu nedenle ihlas, ibadetin Allah (c.c.) katında kabul olabilmesinin en önemli şartıdır (Görsel 3.10).

Her ibadet belli ölçülerde zahmet ve çaba gerektirir. Ancak bu durum insanın üstesinden gelebileceği bir durumdur. Yüce Allah insanı, gücünün üstünde bir yük ile sorumlu tutmamıştır. Samimiyetle ibadetlerini yapmak isteyen bir Müslüman kendisinden ya da dış etkenlerden doğan bir engelle karşılaşması durumunda dinin tanıdığı kolaylıklardan yararlanarak ibadetlerini yapabilir.

Tartışalım

“İhlasla yapılan damla kadar ibadet, ihlassız yapılan deniz kadar ibadetten üstündür.” sözünün ne anlama geldiğini tartışınız.

  • Cevap: “İhlasla yapılan damla kadar ibadet, ihlassız yapılan deniz kadar ibadetten üstündür” sözü, ibadetlerin samimiyet ve içtenlikle yapılmasının önemini vurgular. Bu söz, bir eylemin miktarından çok niyet ve samimiyetin değerli olduğunu ifade eder. İhlasla yapılan küçük bir ibadet, gösterişe dayalı büyük bir ibadetten daha fazla değer taşır, çünkü ihlas, eylemin Allah’a yönelik bir sadakatle gerçekleştirildiğini gösterir. İhlassız ibadetler, yüzeysel ve anlamsız olabilir, bu nedenle içtenlikle yapılan her ibadet, Allah’ın hoşnutluğuna daha fazla yaklaşmayı sağlar.

9. Sınıf Erkad Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 61 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!