Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayıncılık Sayfa 62

“9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 62 Erkad Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 62

Dinde zorlaştırma değil kolaylaştırma esastır. Kur’an-ı Kerim’de Allah’ın (c.c.) bizler için kolaylık isteyip zorluk istemediği haber verilmiştir. Örneğin ramazan ayında hasta ya da yolcu olanlar oruçlarını kazaya bırakabilirler. Ayakta duramayanlar oturarak namaz kılabilirler. Su olmadığında teyemmüm yapabilirler. Buna benzer örnekleri çoğaltmak mümkündür. Önemli olan husus, insanda samimiyet ve ihlasla ibadeti yerine getirme bilincinin olmasıdır.

4. 4. Bid’atlerden Kaçınma

Bid’at sözlükte, İslam dininde Hz. Muhamrrıed (s.a.v.) zamanından sonra ortaya çıkan değişik yargılar ve ilkeler, sonradan türeyen şey anlamlarına gelmektedir. Bi’dat, Sevgili Peygamberimizden (s.a.v.) sonra ortaya çıkarı, dinî bir delile dayanmayan inanç, ibadet, fikir ve davranışlar hakkında kullanılan bir terirnclir.(30) 31 32

Bid’at; İslam’la bağdaşmayan, İslam’ın özüne ters, sonradan uydurulan, faydasız inanç ve düşüncelere denir. Kur’an ve sünnette yeri olmayan inanç ve davranışlar için Yüce Allah Kur’an’da şöyle buyurmaktadır: “İşte bu, benim dosdoğru yolum. Artık ona uyun. Başka yollara uymayın. Yoksa o yollar sizi parça parça edip O’nun yolundan ayırır. İşte size bunları Allah sakınasınız diye emretti.”^İslam’da bi’datlere yer yoktur. Bid’atier faydalı görünseler de hepsinden kaçınmak lazımdır. Hiçbir bid’atte fayda yoktur. Yalnız şunu ayırt etmek gerekir ki her yeniliğe ve gelişmeye bid’at denmez. Dinin, inanç ve ibadetin dışındaki gelişmeler, yenilikler bi’dat değildir. Bid’at deyip medeniyetin gelişmelerine karşı çıkılmaz. Öyle olsaydı bugünkü İslam medeniyeti olmazdı ve diğer medeniyetlere ışık tutmazdı.

Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) “Sonradan ortaya çıkan her şey bi’dattir, her bid’at sapıklıktır ve sapıklık da insanı ateşe sürükler.”<32) buyurmuştur.

Hz. Muhammed (s.a.v.) yaşayarak ve uygulayarak İslam’ın ne olduğunu ortaya koymuştur. Hiçbir insanın bu dine müdahale hakkı yoktur, kimse ne dinden eksiltme yapabilir ne de ona bir şey ilave edebilir. Ancak değişen zamana göre gelişen ilimler doğrultusunda yeni yeni şeyler icat edilir, yeni buluşlar ve teknikler hatta yeni görüşler ortaya çıkabilir. Yeni gelişmelere açık olmanın bid’atlerle ilgisi yoktur.

Bid’at, inanç ve amellerde dine yapılan ekleme ve eksiltmedir. Dinî bir özelliği olmayan, insanların dünyalık işleriyle ilgili İslam’ın mubah dediği alana gireri şeyler bid’at kapsamında değildir.

Yorumlayalım

“…Bugün sizin için dininizi kemale erdirdim, size nimetimi tamamladım, sizin için din olarak İslamiyet’i beğendim…” (Mâide suresi, 3. ayet.) Yukarıdaki ayeti bid’atlerden kaçınmanın gereğini göz önüne alarak yorumlayınız.

  • Cevap: Yukarıdaki ayet, Allah’ın İslam’ı son ve en mükemmel din olarak kabul ettiğini ifade eder. Bu, İslam’ın tam ve nihai bir din olduğunu belirtir ve dinin eksiksiz ve değiştirilmeden korunduğunu vurgular. Bu nedenle, bid’atlerden (dinî inanç ve uygulamalarda sonradan eklenen yenilikler) kaçınmak, İslam’ın orijinal öğretilerine ve Kur’an’a sadık kalmak anlamına gelir. Çünkü Allah, İslam’ı tamamlamış ve değiştirmeye gerek duymamıştır, bu nedenle müslümanlar özgün öğretilere bağlı kalmalıdır.

9. Sınıf Erkad Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 62 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!