Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 113

“9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 113 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 113

Kudüs’ün fethi Hz. Ömer zamanında gerçekleşmiştir. Ebu Ubeyde b. Cerrah komutasındaki İslam ordularının Kudüs’ün kapısına dayanması neticesinde aman dileyen Kudüslülerin isteği üzerine Hz. Ömer şehri teslim almaya gelmiş ve bizzat patrik şehrin anahtarını Halife Ömer’e (r.a.) teslim etmiştir. Fetihten günümüze Müslümanlar Kudüs’e özel önem vererek Mescid-i Aksa’yı yenilemişler ve güçlü surlar inşa edip Kudüs’ün savunma gücünü artırmışlardır. Kubbetüssahra gibi camiler ve medreseler inşa edilerek Kudüs bir çekim merkezi hâline getirilmiştir. Başta sahabeden ve tabiinden olmak üzere, İslam dünyasının dört bir yanından gelen âlimlerle Kudüs bir ilim merkezine dönüşmüştür.

Haçlı Seferleri’yle başlayan süreçte Kudüs’ü ele geçiren Latinler yaklaşık yüz yıl süren bir hâkimiyet kurmuşlardır. Kudüs’ü ele geçirdiklerinde bütün Müslüman ve Yahudileri öldüren Haçlılar, tarihî eserleri tahrip etmiş ve Kudüs’ü Hıristiyan bir kimliğe büründürmeye çalışmışlardır. Selahaddin Eyyubi komutasındaki İslam ordusunun Kudüs’ü geri alması üzerine barış yeniden sağlanmış, farklı dinlere mensup insanlar huzurlu bir şekilde hayatlarını devam ettirmişlerdir.

Osmanlı öncesi Fatımiler, Selçuklular ve Memlüklerin hâkim olduğu Kudüs’te önemli imar faaliyetleri gerçekleşerek bugünkü Kudüs’ün omurgası şekillenmiştir. Kanuni Sultan Süleyman zamanında yapılan Kubbetüssahra’nın restorasyonuyla başlayan çalışmalar bugün hâlâ ayakta olan surların yapımıyla devam etmiştir.
Kudüs’ün eğitim ve kültür hayatı önemini hep korumuştur. İslam dünyasından gelen âlimler Kudüs’ün eğitim ve kültür hayatına katılmış ve katkıda bulunmuşlardır. Osmanlı Devleti de medreseler kurarak bunları vakıflarla desteklemiş ve devraldığı mirası daha da ileriye taşımıştır. Kudüs, tasavvufi açıdan da zengin bir hareketliliğe sahipti. Birçok tekke ve zaviyenin süslediği Kudüs’te Mevleviyye, Şazeliyye, Rifaiyye ve Ahmediyye gibi tarikatler etkin olarak varlık göstermişlerdir.2

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 113 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!