Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 114

“9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 114 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 114

Şam ve Bağdat Bölgesi

Bugün Suriye’nin başkenti olan Şam, tarihte Bilad-ı Şam (Şam beldeleri) olarak bilinen şehirlerin merkezidir. Bu şehirler Suriye, Filistin, Lübnan ve Ürdün’den oluşur. Kaynaklar bölgenin Hz. Ömer zamanında fet- hedildiğini yazar. Hz. Ömer Dönemi, İslam devletinin önemli kurumlarının oluştuğu bir dönemdir. Bu dönemde sınırlar genişlemiş ve İslam medeniyet havzasının genel çerçevesi şekillenmiştir. Bu çerçevede Şam’ın fethi büyük önem taşır.

Şam, İslam Devleti’nin üçüncü başkenti olarak kabul edilir. Emevilere başkentlik yapan Şam’da Önemli eserler inşa edilmiş ve şehir tam bir medeniyet merkezi olmuştur. Bu dönemde yapılan eserlerden Şam Ümeyye Camisi beş Harem-i Şeriften biri sayılır. İslam coğrafyasında kendisinden sonraki birçok caminin plan şemasında belirleyici rolü olan Şam Ümeyye Camisi İslam sanatı ve mimarisi açısından çok önemlidir.

Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde de değerini koruyan Şam, tarih boyunca ilim ve kültür havzası kimliğine sahip olmuştur. Başta İbn Arabi olmak üzere çok sayıda âlim ve mutasavvıf Şam’ı ziyaret etmiştir.

İslam medeniyetinin önemli izlerini barındıran şehirlerden biri de Bağdat’tır. Bağdat, Abbasi halifesi Mansur tarafından kurulmuş ve ideal şehir anlayışının önemli bir örneği kabul edilmiştir. İlim, kültür, sanat ve edebiyatın merkezine dönüşen Bağdat, kütüphaneleriyle de ünlüdür.

Bağdat’ı tarihte önemli kılan hususlardan biri Büyük Selçuklu veziri Nizâmülmülk’ün kurduğu medreselerdir.

Döneminde dünyanın en iyi eğitim kurumlan olarak kabul edilen bu medreseler daha sonraki zamanlarda inşa edilecek eğitim kurumlarına örnek teşkil etmiştir. Bir başka eğitim kurumu olan Beytülhikme de tercüme ve ilim merkezi olarak hizmet vermiş, burada başta Yunanca olmak üzere farklı dillerde yazılmış metinlerin çevirileri yapılmıştır. Bilgi merkezli bu hareketlilik Bağdat’ı bir kültür başkentine dönüştürmüş, şehir çok sayıda âlimin, şairin ve tarihçinin uğrak noktası olmuştur. Kanuni Sultan Süleyman zamanında Osmanlı topraklarına katılan Bağdat, tarih boyunca bu önemini korumuştur.
Bağdat’la anılan önemli âlimlerden Ebu Hanife’nin kabri bu şehirdedir. Hz. Ali ve onun neslinden gelen birçok Ehl-i Beyt imamının türbesi de Bağdat’ın yakınındaki Kerbela ve Necef şehirlerinde yer alır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 114 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!