Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 18

“9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 18 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 18

Peygamber’i doğrudan göremeyen ve işitemeyenler için bilgi kaynağı tevatürdür. Nitekim Hz. Peygamberin bildirmesiyle öğrenilmiş olan ilahi kitap Kur’an-ı Kerim, tevatüren günümüze ulaştığı için kesinlik taşır. Yine Hz. Peygamberin hayatına dair bilgiler içerisinde de tevatüre ulaşan birçok bilgi ile karşılaşırız.

Peygamberden Gelen Haber (Haber-i Resul)

oğru haberin ikinci kısmı peygamberlerin Allah katından getirdiği haber yani vahiydir. Yüce Allah, Hz. Âdem’den Hz. Muhammed’e (s.a.v.)’* kadar insanlara rehberlik yapan peygamberler göndermiş ve onları vahiy ile desteklemiştir. Son peygamber Hz. Muhammed’den (s.a.v.) ulaşan haberler Kur’an-ı Kerimi ve onun yaşantısını ifade eden sünneti kapsamaktadır. Bu yüzden Kur’an-ı Kerim ve sünnet Müslümanlar için temel bilgi kaynaklarıdır.

Son vahiy olan Kur’an-ı Kerim kendinden önceki bütün vahiylerin özüdür. Kur’an-ı Kerim’de inanç konuları başta olmak üzere ibadet hayatı ile ilgili kurallar, aile ve toplum düzenine dair meseleler, ahlaki prensipler, peygamberler ve geçmiş milletlerin kıssaları ile ahiret hayatına dair mevzuların işlendiği birçok ayet bulunur.

İslam düşüncesinde akıl, duyular ve haber gibi bir bilgi kaynağıdır.
Akıl; sözlükte menetmek, engellemek, alıkoymak, bağlamak gibi anlamlara gelir. Terim olarak ise akıl; varlığın hakikatini idrak eden, maddi olmayan, maddeden şekilleri soyutlayarak kavram hâline getiren ve kavramlar arasında ilişki kurarak önermelerde bulunan, kıyas yapabilen güç demektir.15
Akıl, insana bilme ve idrak etme gibi kabiliyetler kazandıran bir özelliktir. Düşünme ve doğruyu yanlıştan ayırt etme yeteneği de yine akıl sayesindedir.
İnsanın ilahi mesaja muhatap olması ve sorumlu kılınması yine akletme özelliği sayesindedir. İnsanın Allah katında sorumlu oluşu ayette “emanet” kavramıyla ifade edilir: “Biz emaneti göklere, yere ve dağlara teklif ettik ama onlar bunu yüklenmek istemediler, ondan korktular ve onu insan yüklendi…”16 Müfessirler bu ayette geçen emaneti akıl ve irade olarak yorumlamışlardır.
Kur’an-ı Kerim’de birçok ayette akletmenin önemi üzerinde durulur. Akletmek, aklı kullanarak doğru düşünmek demektir. Akletmenin önemine dair ayetlerden bir kısmı şunlardır:
• “…Ey akıl sahipleri!..”17
• “…düşünmüyor musunuz?”18
• “…aklınızı kullanmıyor musunuz?”19 20
• “Bu Kur’an, ayetlerini düşünsünler ve akıl sahipleri öğüt alsınlar diye sana indirdiğimiz mübarek bir kitaptır.”70
• “Göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün birbiri ardınca gelip gidişinde akıl sahipleri için elbette ibretler vardır.”21 22
Hz. Peygamber bir hadiste şöyle buyurmaktadır: “Her çocuk fıtrat üzere doğar…””. Bu hadis, tüm insanların yaratılış itibarıyla temiz (selim) bir karakterde olduğuna işaret eder. Allah Resulünün bu sözünden hareket eden İslam âlimleri fıtratı, insanların doğuştan hakikate yatkın olma ve İslam’ı kabul etme kabiliyeti şeklinde değerlendirirler. İnsanın yaratılışındaki temizliğini ve safiyetini koruyan akla,

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 18 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!