Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 19

“9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 19 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 19

selim akıl denir. İnsan, fıtratına uygun hareket ettiğinde selim akıl sayesinde hayır ile şerri birbirinden ayırt eder.

Aklın dindeki bu merkezi konumu ve önemine rağmen insanın doğruyu kavrayamadığı ve yanılabildiği durumlar da söz konusudur. Bazen akıl; hayaller, vehimler veya nefsin arzuları yüzünden yanılır ve bunlar insanı hataya sevk eder. Aynı zamanda insanın araştırmadan kabul ettiği ve doğru zannettiği hususlar da olabilir. Aklı ve düşünceyi etkileyen hatta yanıltan etkenlerden biri de taklittir. İnsan, vahyin rehberliğinde akıl aracılığı ile araştırarak iyiye, güzele ve doğru bilgiye ulaşınca taklitten kurtulur.

Bilgiyi Nasıl Kullanmalı?

Duyuları aracılığı ile şehadet âlemini (görünen âlemi) gözlemleyen insan, kendisi ve evren hakkında bir fikre sahip olur. Bu duyularla elde etmiş olduğu verileri aklını kullanarak işler. Fakat insan sadece duyular ve akıl aracılığı ile değil, vahiy aracılığı ile de kendisi, evren ve yaratıcı hakkında bilgiler edinir.

İslam düşüncesinde geçerli olan anlayışa göre bilgi tespit edilebilir ve başkalarına aktarılabilir olmalıdır. Aynı zamanda insanın, sahip olduğu bilgi kaynakları arasında tutarlı bir denge oluşturması beklenir. Bütün bilgi kaynakları birbiriyle irtibatlıdır. İnsan bu bilgi kaynaklarını kullanarak doğru bilgiye; doğru bilgiden de doğru inanç ve doğru davranışa ulaşır.

Salim duyular, sadık haber ve selim akıl herkes için geçerli olan nesnel bilgi kaynaklarıdır. Bunların yanında sezgi, rüya, keşif ve ilham gibi herkes için bağlayıcı olmayan öznel bilgi kaynakları da vardır. Bu bilgiler, kişiye özel olduğu için genelleştirilemez, objektif değildir ve yorumlanmaya muhtaçtır.

Rüya gören veya ilham aldığını iddia eden kimse, peygamberler gibi hatadan korunmadığı için bu yollarla edinilen bilgiler yanlış ve yanıltıcı olabilir. Hâlbuki bilgide asıl olan kesinlik ve doğruluktur. Bu tür doğruluğu şüpheli bilgiler bizi yanlış eylem ve düşüncelere sevk eder.

Rüya, keşif, ilham ve sezgi türündeki bilgiler kesin ve bağlayıcı görülmemelidir. Bu tarz bilgiler farklı dinî yorumlara ve istismara açık olması nedeniyle tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Günümüzde özellikle dinî duygulan istismar etmek için mehdi- lik, mesihlik, seçilmiştik gibi kavramlarla oluşturulan söylemlerin arkasındaki niyete dikkat etmek zorunludur. Söz konusu söylemleri oluşturanlar kişisel arzu ve menfaatleri için insanları aldatabilirler. İnsan hayatı ancak doğru bilgi temeli üzerinde yükselirse karşılaşılabilecek olumsuz durumların önüne geçilebilir.

Günümüzde insanın ürettiği yenilikler önceki çağlarla kıyaslanamayacak bir seviyeye ulaşmıştır. Her gün tıp, genetik, uzay araştırmaları, dijital yenilikler ve yapay zekânın gelişimi gibi insan hayatının ve evrenin birçok farklı yönüne dair bir keşif veya yeni bir bilgi karşımıza çıkmaktadır. İnternet ve sosyal medya aracılığıyla tüketilemez bir büyüklüğe ulaşan ve her geçen

Paylaşalım

Sosyal medyada yayılan herhangi bir bilgiye gördüğünüz anda inanır mısınız? Bilginin doğruluğunu araştırmak için neler yaparsınız? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Hayır, sosyal medyada gördüğüm her bilgiye hemen inanmam. Bilginin doğruluğunu teyit etmek için şu adımları takip ederim: İlk olarak, bilginin kaynağını kontrol ederim ve güvenilir bir kaynaktan geldiğinden emin olmaya çalışırım. Daha sonra, bilgiyi farklı bağımsız kaynaklardan teyit etmeye çalışırım. Eğer bilgi önemliyse veya sonuçları ciddi ise, uzmanlardan veya güvenilir haber kaynaklarından doğrulama yapabilirim. Bu şekilde, bilgiyi değerlendirirken doğruluğunu sağlamak için çaba harcarım ve yanıltıcı veya yanlış bilgilerin yayılmasını engellemeye çalışırım. Arkadaşlarımla da bu konuda dikkatli olmalarını ve doğrulama yapmalarını paylaşırım.

9. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 19 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!