Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 66

“9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 66 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 66

İbadetler konusunda sünnet, sünnet*i müekkede ve sünnet-i gayri müekkede olmak üzere ikiye ayrılır.

Sünnet-i müekkede; Hz. Peygamberin devamlı olarak yaptığı, çok az terk ettiği, farz ve vacibin dışındaki iş, davranış ve ibadetlerdir. Sabah namazının sünneti, öğle namazının ilk ve son sünnetleri, namazı cemaatle kılmak, selamlaşmak, dişleri temizlemek gibi davranışlar sünnet-i müekkededir.

Sünnet-i gayri müekkede; Hz. Peygamber tarafından bazen yapılan iş, davranış ve ibadetlerdir. Cuma namazına erken gitmek, güzel koku sürünmek, ikindi ve yatsı namazının ilk sünneti gibi ibadetler gayri müekked sünnetlerdendir.* 16 Sünnetleri yerine getiren kişiler Allah’ın (c.c.) hoşnutluğunu ve Hz. Peygamberin sevgisini kazanır.

Mendup kelime olarak güzel, hoş, iyi, makbul, yapılması dinen güzel olan şey anlamındadır. Terim olarak yapılması tavsiye edilip övülen fakat yapılmamasında bir sakınca bulunmayan davranışlar anlamında kullanılır. Farz, vacip ve sünnet-i müekkede dışında kılınan namazlar, tutulan oruçlar ve verilen sadakalar gibi nafile ibadetler genel olarak mendup hükmündedir.17 Bununla birlikte misafire ikramda bulunmak, güler yüzlü olmak gibi davranışlar da mendup sayılır. Bu ibadetler kişiyi Allah’a (c.c.) yakınlaştırması ve onun ahlakını güzelleştirmesi açısından önemlidir.

Mübahın sözlük anlamı açık olmak, açığa çıkarmaktır. Terim olarak mübah, yapılmasında veya yapılmamasında dinen bir sakınca olmayan fiillerdir. Yenilmesi, içilmesi veya kullanılması ayet ve hadislerle yasaklanmamış olan şeyler mübahtır. Mübah olan bir şeyi haram kabul etmek günahtır. Çünkü İslam’da haramı ve helali belirleyen sadece Yüce Allah’tır.18

İslam’da bir davranış için belirlenmiş hüküm yoksa o davranış mübah sayılır. Haram sınırlara girmeden yapılan spor, yiyip içme, dinlenme gibi davranışlar mübaha örnek verilebilir. Mübah olan davranışların yapılmasında veya yapılmamasında bir sakınca olmamakla birlikte bu davranışlar güzel bir amaç için yapılıyorsa ibadet sayılır ve sevap kazandırır. Bu amaçla ilim öğrenmek, faydalı şeyler uğrunda daha iyi çalışabilmek için dinlenmek ve beslenmek iyi bir niyetle yapılırsa ibadet olarak değerlendirilir.

Mübah kavramı yerine helal veya caiz kavramları da kullanılır. Dinen yapılmasında sakınca olmayan, izin verilen iş ve davranışlar helal kabul edilir. Bu davranışlar caiz olarak da nitelendirilir. “…O, onlara iyiliği emreder, onları kötülükten alıkoyar. Onlara iyi ve temiz şeyleri helal, kötü ve pis şeyleri haram kılar…”19 ayetinde belirtildiği gibi helal, haramın zıddı olarak kullanılır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 66 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!