Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 25

“9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 25 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 25

ilahi kitaplara, peygamberlere, ahirete, kaza ve kadere iman oluşturur.

Akait esaslarının belirlenmesinde bilgi kaynağımız, sadık haber olarak elimize ulaşmış Kur’an-ı Kerim ile Hz. Peygamber’den gelen mütevatir hadislerdir. Akıl ancak bu belirlenen esasların açıklanmasında kullanılabilir. Temelinde tevhid inancının yer aldığı akait esasları bir bütündür. Bu esaslar birbirinden ayrılamaz.

Dinin özünü teşkil eden iman, insanın hür iradesiyle bilinçli bir şekilde yapmış olduğu tercihtir.

İnsanın anlam arayışına en güzel cevap iman ile verilir. Her insan iman edip etmemekte serbesttir.

İslam dininin bu konudaki ilkesi açıktır: “Dinde zorlama yoktur…”39 Başka ayetlerde de insanların inanma veya inanmama konusunda serbest bırakıldığı ancak tercihlerinden sorumlu oldukları bildirilir.

İmanla ilişkili kavramlardan biri de İslam’dır. İslam, Hz. Peygamber’in din adına insanlara bildirdiği hususlara tam boyun eğmek, teslimiyet göstermek demektir. Bu bakımdan İslam, inanan kişinin imanının, davranışlarına yansımasıdır.

İmanın Mahiyeti
İmanın esası Allah’ın varlığını, birliğini, sıfatlarını, peygamberlerini ve ahiret gününü kalp ile tasdik etmektir. Bir kimsenin Allah katında mümin olabilmesi ancak iman edilecek hususları kalbiyle tasdik etmesine yani doğrulamasına bağlıdır.

İman Tasdik İlişkisi
Tasdik etmek, bir haberi ve haber verenin doğruluğunu kabul etmek anlamına gelir. Tasdik sayesinde insan şüphe ve tereddüt duymadan iman esaslarını kabul eder. Kişinin iradesi de onu, iman ettiği konularda eylemde bulunmaya yönlendirir.

Tasdikin gerçekleştiği yer kalptir. Burada kalp bir organ olarak değil, insanın bütün bilgi, duygu ve düşüncelerinin birleşimi olan ve onu bütünüyle kuşatan bilinç ve irade anlamında kullanılır.

İman Bilgi İlişkisi
İmanla bilgi arasında çok yakın bir ilişki söz konusudur. Bir kişinin iman etmesi için önce iman edeceği hususta bilgi sahibi olması gerekir. Dolayısıyla her inanan kişi, neye inandığını bilebilir fakat her bilme eylemi inanmayı ortaya çıkarmayabilir. İnanılacak esaslarla ilgili bilgiye iman denilebilmesi için, kişinin kalbinde özgür iradeye dayalı bir tasdikin, teslimiyetin ve boyun eğişin bulunması gerekir.
Bilginin imanın garantisi olamayacağı Kur’an-ı Kerim’de farklı ayetlerde vurgulanır. Allah’ın (c.c.) varlığını bildiği hâlde şeytanın kibirlenerek kâfir olması40, müşriklerin Allah’ın (c.c.) varlığını bildikleri ve kabul ettikleri hâlde iman etmemeleri41 42, Firavun ve etrafındakilerin Hz. Musa’nın gösterdiği mucizelerin doğruluğuna kesin kanaat getirmelerine rağmen iman etmemeleri4* bu örneklerden bazılarıdır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 25 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!